Doğru koşullarda saklanması halinde kuru kayısı 1 yıl kadar bozulmadan tüketilebilir.
Aksi durumda kayısı güvelenme yapabilir, kurtlanabilir, ıslak kaldığında ekşiyip, küflenebilir ve rengi kararabilir, haliyle tadı da bozulabilir. Böylece gün kurusu kayısıda aranan üç önemli özellik olan renk, koku ve tat da bozulmuş olur.
Kayısının sülfitlenmesinin amacı, raf ömrünü uzatmak, güvelenmesi engellemek ve güzel görünümünü muhafaza etmesini sağlamaktır. Sülfitlenmiş kuru kayısı nadiren de olsa bazı kişilerde sorunlara neden olabilir. Aşırı sülfitlenmiş ise bu herkes için zararlıdır ve aşırı sülfitlenmiş kayısı tadından anlaşılabilmektedir.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Çünkü ortama yaydıkları afla-toksin denen kimyasallar kansere sebep olmaktadır. Bu yüzden küflenmiş olan sadece kuru meyve değil diğer yiyecek maddeleri de tüketilmesi sağlık açısından uygun değildir.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Doğru koşullarda saklanması halinde kuru kayısı 1 yıl kadar bozulmadan tüketilebilir.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun. Soğuk, onları çok çabuk bozulmaktan alıkoyacaktır. Kayısıları buzdolabına koymadan önce olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış kayısıları buzdolabında saklarsanız olgunlaşmazlar.
Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler. İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz. Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Kan Seviyelerini İyileştirebilir
Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri