Civayı, bakır levhalarla sıvayarak aynayı elde ettiler. İlk madencilik ve metalürji çalışmalarını bu bölgede başlatan Lidyalılar, Tmolos'tan (Bozdağ) çıkardıkları altın, gümüş, bakır, arsenik ve ilaç sanayinde kullanılan antimuan gibi madenleri kimya bilgileriyle işlemeyi başardılar.
Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir. Lidyalılar tarafından paraya "sikke" deniliyordu.
Lidyalılar, M.Ö. 7. Yüzyılda Anadolu'nun batısında Menderes Irmağı ile Gediz Irmağı arasında kalan bölgede kurulmuş bir Antik Çağ uygarlığıdır. İnsanlık tarihine önemli katkıları bulunan Lidyalılar, tarihte ilk defa parayı bulan uygarlık olarak bilinir.
Lidya Krallığı ilk olarak Kral Giges tarafından kurulmuş ve daha sonra da krallar tarafından yönetimine devam edilmiştir. Kralların dışında zengin olan soylular da yönetimde oldukça etkili olmuşlardır.
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
İlgili 25 soru bulundu
Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı'nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu.
MÖ yedinci ve altıncı yüzyıllarda kısmen Anadolulu ve kısmen Yunan (Lidya kültürünün diğer ögelerinde olduğu gibi) tanrılardan oluşan bir panteonla, Lidya dini çok tanrılıydı. Lidyalılarca tapılan bazı tanrı ve tanrıçalar kökeninde Anadolulu, diğerleri ise kısmen ya da bütünüyle Yunandı.
Lidyalılar (M.Ö.
Hint-Avrupa kökenli olan Lidyalılar, Batı Anadolu'ya M.Ö. 13. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlamışlar, muhtemelen M.Ö. 1200'lere kadar Hitit egemenliğinde varlığını sürdürmüşlerdir.
Bir rivayete göre Kiros milattan önce 546 yılında başkent Sardes'e saldırmış ve Lidyalıların hükmüne son vermiştir.
Lidce, Batı Anadolu'da, başlangıçta günümüzde Gediz Nehri havzasına denk gelen Lidya ülkesinin halkı olan Lidyalılar tarafından kullanılmış ve MÖ 7. yüzyıldan itibaren kayda geçmiş Anadolu dili.
Lidya yazısı Yunan alfabesinin bir türünden adapte edilmiştir ve 26 işaretin hemen hepsinin (8 sesli, 18 sessiz) Yunancada doğrudan karşılığı vardır. Çoğu harf ya Yunanca karşılıkları ile aynı seslere ya da Yunancadaki harflerden türetilebilecek seslere sahiptir.
Lidya Yunanca kökenli bir isim olmaktadır Bununla birlikte Türkçede de yer alan ve sıklıkla kullanılan bu güzel isim "Cennet bahçesi" anlamını taşımaktadır.
Lidyalıların insanlık tarihine en büyük katkıları MÖ 700'lerde parayı icat etmeleridir. Bu sayede değiş-tokuş usulü ortadan kalkmıştır, ticaret gelişmiştir. Dünya'nın en eski serbest pazarı Sardes'te Lidyalılar tarafından kurulmuştur.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
Günümüz dünyasını şekillendiren en önemli ekonomi aracı olan paranın tarihi Lidyalılara kadar dayanıyor. Tarihe parayı bulan ilk uygarlık olarak geçen Lidyalılar, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşamıştır. Yani, paranın ortaya çıktığı yer şu an bizim yaşadığımız topraklardır.
Tarihte Para
Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır. Sabit bir alt kalıp üzerine konan madeni pula hareketli bir üst kalıp yerleştirerek, bir çekiçle vurmak suretiyle darp gerçekleştirilmiştir.
Testi üzerinde Kroisos tasviri. Kroisos MÖ 560-546 yılları arasında tahtta kalmıştır ve Lidya'nın son kralıdır. Kroisos, Lidya´yı gücünün zirvesine taşımıştı; Lidya, ticaret ve altın madenciliği ile çok zenginleşti.
M.Ö. 590 yılında Malatya civarında Fırat nehrini geçen Med ordusu Kızılırmak nehri yakınlarına kadar olan toprakları ele geçirdi. Med kralı Keyaksar ile Lidya kralı Alyattes'in orduları M.Ö. 585 yılının 28 Mayısı'nda Kızılırmak nehri kıyısında karşılaştılar.
Antik dönemde Likya'nın komşusu olan Karya ve Lidya Medeniyetleri de bölgenin kültürel zenginliğine zenginlik katıyor. Pek çok antik kentin birleşimiyle kimlik kazanan Likya'nın M.Ö. 168 yılında Roma İmparatorluğu tarafından bağımsız edildiği biliniyor.
Binyılda Eski Anadolu'nun önemli kültürlerinden olan Hitit, Frig, Urartu ve Lidya'nın ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.
Milattan önce 547/546'da Persler, Karun'u yenerek kenti ele geçirdi. Burayı satraplık merkezi yaptı ve böylece Lidya Devleti sona erdi.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent.
Lidya uygarlığı Kral Yolu sayesinde ekonomi, bilim, sanat, kültür ve ticaret alanında önemli ilerlemeler kaydetti. Yine tarihte ilk kez madenî parayı basıp kullanarak ticaretteki takas usulüne son verdiler. Lidyalılar, Fenike alfabesi kullandılar. Dokumacılık ve madencilik sanatında ilerlediler.
Lidyalılar bugünkü Manisa topraklarında (sardes) kurulmuştur. Herşey için gerekli olan parayı icat etmişlerdir. Lidyalılar ticaretle uğraşan bir medeniyet olarak ticarette takas usulünü bitirmiştir. Ticaretle uğraşan Lidyalılar Kral Yolu'nu da yaparak ticareti geliştirmişlerdir.
Dönemin Maliye Bakanı Abdülhalik Renda başkanlığındaki komisyon 9 aylık bir çalışma sonunda 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1.000 liralık kupürlerden oluşan Birinci Emisyon Grubu banknotların basılması kararını almış ve basım işi, bir İngiliz firması olan Thomas De La Rue'ya verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri