Firmanın çalışma koşullarını ergonomik açıdan incelemişlerdir. İşyerinde çalışma ortamında termal konfor, gürültü, titreşim, tozlar, aydınlatma, kimyasallar, makine ve teçhizatlar olarak ergonomik riskleri belirlemişlerdir.
Kaygan ve ıslak zeminler, düzgün olmayan döşeme yüzeyi, döşeme seviye farkı, tıkanık ve dar ge- çitler, iş gereksinimine uygun olmayan personel ve vardiya sayısı, yetersiz aydınlatma, gürültülü ortam hastane ortamından kaynak- lanan ergonomik çevresel tehlikelere örnek olarak verilebilir (2).
- Bir yatağın kişinin sağlığına ve konforuna uyumlu biçimde tasarlanmış olması, - Fabrika işçisinin kullandığı farklı aletlerin, çalışma alanında rahatlıkla ulaşabileceği noktalara konumlandırılması, Bu iki örnek farklı anlamlar üzerinden ergonomi kelimesinin ne anlama geldiğini daha iyi ortaya çıkarmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
ERGONOMİNİN AMAÇLARI
İş gücü kayıplarının önlenmesi, Yorulmanın ve iş stresinin azaltılması, İş kazaları ve mesleki risklerin en aza indirilmesi, Verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi.
Bu çalışmada ergonomik risk değerlendirme yöntemlerinden REBA (Hızlı Tüm Vücut Değerlendirmesi), OWAS (Hızlı Tüm Vücut Değerlendirmesi), ManTRA (Elle Yapılan Görevler için Risk Değerlendirme Aracı) ve QEC (Hızlı Maruziyet Değerlendirme) yöntemleri kullanılmıştır.
Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarıyla ilgisi olan ve rahatsızlık sürecini hızlandıran işten kaynaklı faktörler ergonomik risk faktörleri olarak nitelendirilmektedir. Bu faktörler dolaylı olarak veya doğrudan rahatsızlıkların oluşumunu etkilemektedir ve rahatsızlıkların fizyolojik süreci ile bağlantılıdır.
Ergonomik rahatsızlıklar büyük oranda kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olarak tanımlanan rahatsızlıklardır.
Ergonomide oluşan bir eksiklik ya da ergonomik yetersizlik başta göz rahatsızlıkları, baş, boyun, sırt, bel ağrıları; el, bilek, eklem sorunlarına yol açmaktadır. Bunları önlemenin başlıca yolu, kendi anatomimize uygun ergonomik ürünler kullanmak ve sağlık için masa başı yerleşimimize dikkat etmekten geçiyor.
Ergonomi risk analizi çalışma hayatında insanların çeşitli yaralanmalarını önlemek ve bu alandaki tehlikeleri öngörebilmek amacıyla yapılmaktadır. İşyerinde çeşitli darbeler sonucu yaralanmalar olabilmekte, devam eden yoğun stres çeşitli kas ve iskelet bozukluklarına dönüşebilmektedir.
Ofisler topluca ve uzun süreli bulunulan yerler olduğundan dolayı temiz ve bakımlı olmasına azami özen gösterilmelidir. Personelin vücut ölçülerine göre ayarlanabilir eşyalar tercih edilmelidir. Ofisler personelin rahatça hareket edeceği, her personele minimum 2 m2 hareket olanağı sağlanacak şekilde düzenlenmelidir.
Ergonominin bu anlamda temel prensibi, makinaların insanlarla ilişkili olan ekran ve göstergelerinin rahatça gözlenebilir, kontrol düzenlerinin rahatça kumanda edilebilir tasarımlarını gerçekleştirmektir. Ayrıca, çalışanların teknolojik gelişmelere uyum sağlamak üzere gerekli eğitimleri almaları gerekir.
Ergonomi; insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevre ile olan uyumunu doğal ve teknik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları topluluğudur. Yunanca'da Ergo iş, nomos ise yasa anlamına gelmektedir.
ERGONOMİYİ OLUŞTURAN BAŞLICA BİLİMLER
Antropometri • Fizyoloji ve • Biyomekaniktir.
Ergonomik açıdan çalışma yeri düzenleme ise, çalışma yerinin ve işin, insana uyumunun sağlanması göz önünde tutularak düzenlenmesidir.
ERGONOMİNİN AMACI
Ergonominin birinci amacı insan – makine birleşiminin verimliliğini ve iş güvenliğini arttırmaktır. Çalışmanın yöntemli bir şekilde düzenlenmesini amaçlayan ergonomi aynı zamanda insanın kullandığı araç ve makinelerin yaptığı işin insanın özellikleri ile uygunluk içinde olmasını sağlamaya yöneliktir.
Ergonomik ürünlerin özellikleri ise şunlardır; Gün içinde kullandığınız ve kullandığınız ürünlerin rahat olması gerekir. Sert ve sırtınızı ağrıtan bir sandalyeye oturmak istemezsiniz ya da bileklerinizi zorlayan bir klavye kullanarak yazı yazmayı tercih etmezsiniz. Ergonomik ürün tasarımları, konforu artırmayı sağlar.
Ergonomik ürünler, insan vücudu ve faaliyetleriyle uyumlu olarak tasarlanmış gereçlerdir. Bu ürünler konforlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için özel olarak tasarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri