Erikleri yıkayıp ortadan ikiye bölelim. Tencereye alıp üzerine şekerini ve suyunu koyup kısık ateşte kaynatalım. Ocaktan alınca (sıcakken) blender yardımı ile iyice çektirelim veya tel süzgeçten ezerek geçirelim. Püre haline gelen marmelatı soğuyunca servis edebiliriz.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
Eriklerimizin çekirdeklerini ayıklayıp tenceremize alıyoruz ,blender den geçirip kaynamaya bırakıyoruz, bir kaç taşım kaynadıktan sonra tekrar blenderden geçiriyoruz. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 10 dakika daha kaynaması yeterli olacak, sıcak şekilde kavanozlara doldurup kapatıyoruz.
Yumuşayınca kapağı açık tutulur ve ara ara ezdirerek suyu çekmesi beklenir. 30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kabızlık ve sindirim sorunlarına iyi geliyor. Kalbi koruyor ve inme riskini azaltıyor. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. Kemik sağlığını iyileştiriyor.
Bu şekilde en az 12 saat (duruma göre daha fazla) güneşte bekletip demlendirdiğinizde, kıvamının yoğunlaştığını ve bir miktar daha şekerlendiğini göreceksiniz. Sonra kavanozlara kaldırıp, ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edin.
Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Marmelat Dolaba Nasıl Konulur:
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Erik Marmelatı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Erik Marmelatı 26.08.2015 15:17 tarihinde yayınlandı. Bu sayfa 25.01.2018 10:15 tarihinde güncellendi. Tarifi Deneyenler Ne Diyor? 1,5 kg erik ve 1,5 bardak şeker kullanarak yaptım.
Erikleri yıkayıp ortadan ikiye bölelim. Tencereye alıp üzerine şekerini ve suyunu koyup kısık ateşte kaynatalım. Ocaktan alınca (sıcakken) blender yardımı ile iyice çektirelim veya tel süzgeçten ezerek geçirelim. Püre haline gelen marmelatı soğuyunca servis edebiliriz.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın.
Marmelat bozulur mu sorusu, marmelat severler tarafından oldukça sık araştırılan konu başlıklarından bir diğeridir. Bununla birlikte hali hazırda tükettiğiniz marmelat kavanozunuzu 2 sene muhafaza etmeniz gerekmeyeceği için yalnızca güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli olacaktır.
Kırmızı Erik Marmalatı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle erikleri yıkayıp 1 su bardağı suda rengi kırmızı ya dönünceye kadar kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile süzün ve erikleri ezip içine çekirdeği hariç tencereye koyup kısık ateşte kaynat 2 yemek kaşığı buğday nişastasını atıp ve karıştırın.
Kirazlar buna aktarılarak kaynatılıp kaplara alınarak güneş altında bir-iki gün bekletilir. Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır.
Dünyada marmelat yapımı için en uygun kabul edilen meyve ise acı, çukurlu Sevilla portakalları… Bu portakallar aslında yalnızca kışın sonundan, ilkbaharın başına dek bulunabiliyor ancak Sevilla portakalının posasını yıl boyunca bulmak mümkün.
Marmelat, meyvelerden yapılan tatlı yiyecek. Taze ya da kuru meyvelerin rendelenerek ya da ezilerek şekerle kaynatılması ve püre durumuna getirilmesiyle oluşur. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla akışkanlığı reçele göre daha azdır.
Reçelde Köpürme
Bu bozulmalardan biri ise reçelin köpürmesidir. Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Erik Reçeli Nasıl Yapılır? 1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri