(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar. şemm “koklamak”tan meşāmm) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ gelip nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Kıldı muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd (Nedim).
MEZÂMİN – MAZÂMİN
1. Anlamlar, kavramlar. 2. Nükte ve cinaslarla süslenen ve asıl mânâyı dolaylı olarak anlatan güzel sözler: Dil mezâmîn-i gamla dolmuştur (Muallim Nâci).
Mesâ - مساء
وقت شام. (غیاث) (آنندراج).
Müsemma kelimesi Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde herhangi bir adı olan, adı verilmiş anlamına gelmektedir. Kelimenin kökü Arapçada bulunmaktadır. Osmanlı zamanında bu kelime çokça kullanılmıştır.
میاه Arapça ve farsça anlamları
ماء.
İlgili 31 soru bulundu
(ﻣﻘﻨﻊ) sıf. (Ar. iḳnā' “râzı etmek, inandırmak”tan muḳni') İnandırıcı olan, inandıran, iknâ eden: Her halleri mukni bir belâgatı andırıyor (Ahmet Hâşim).
Mihman kavramının anlamına gelinecek olunursa misafir demektir.
Sözlükte “renk renk, alacalı olan” anlamındaki mülemma' kelimesi terim olarak özelikle Fars ve Türk edebiyatlarında Türkçe, Arapça ve Farsça söylenmiş beyit ve mısraların oluşturduğu şiirler hakkında kullanılır. Böyle şiir yazmaya telmî' denilir.
müştak teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (şevk. den) Arzu ve iştiyak gösteren, fazla istekli.
Müstesnâ - مستثنی
(مُ تَ نا) [ ع . ] (اِمف .) ممتاز شده ، جدا شده .
MÎŞE. (ﻣﻴﺸﻪ) i. (Fars. bіşe “orman, sazlık”tan mіşe) Meşe kelimesinin eski metinlerde rastlanan şekli: Dervişlik bir bîşedir / Hırkacığı mîşedir (Yûnus Emre). Mîşe-zar (ﻣﻴﺸﻪ ﺯﺍﺭ) tür. i. (Fars. yer bildiren -zār ekiyle) Meşelik yer.
Masun - مصون
(مهذبالاسماء) (دهار). ايمن. مأمون.
Meşher; teşhir yeri, gösterme yeri ve sergi alanı anlamına gelmektedir. Kelimenin aslı Arapça'dır ve "sergi, sergilenen yer" anlamlarına gelmektedir. Osmanlıca'da kelime Arapça anlamını korumuş ve zamanla "sergi alanına" dönüşmüştür.
- Eğilimli, eğilim.
(اِ.) معبر، گذرگاه .
مساوی Arapça ve farsça anlamları
مفرد آن مساءة باشد. (اقرب الموارد). بدیها. (دهار). عیوب و نقایص. (اقرب الموارد).
MUHANAT – MUHANNET
sıf. ve i. (Ar. muḫanneѕ'ten) halk ağzı. Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Duhul, bir şeye dahil olmak ve karışmak anlamına gelirken, müdahale sözcüğü bir olaya el atmak ve olayın sonucunu değiştirmek demektir. Bu kelime tıpta ve futbolda terim anlamında kullanılır.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir. Matladan sonra gelen beyitlerin ortalarI ilk beyit ile kafiyeli ise musammat gazel denir.
Makaronik, iki ya da daha fazla dilin karıştırılmasıyla yazılmış mısra veya bölümlerden oluşan şiir türü. Türkçe de Mülemma olarak bilinir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
“İhsan” ve “muhsin” kavramları bunun bariz örneklerinden ikisidir. Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri