Süt kabarcığının altında yatan neden ihtiyaçtan fazla süt üretimi, memede o alana yapılan baskı, ya da diğer olağan nedenlerle meydana gelmiş tıkalı kanallar olabilir. Kavrama, emme veya dil bağı problemleri, meme ucunda sürtünmeye neden olduğundan, kabarcıkların oluşmasına katkıda bulunabilir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Süt yeteri kadar boşaltılmazsa, iltihaplanma olabilir, hatta meme absesine kadar ilerleyebilir.Meme absesi memede bir alanda iltihap birikmesidir, mastitin önemli bir komplikasyonudur.
Fibrokist, memelerin ultrasonografik muayenelerinde en sık gördüğümüz iyi huylu kitlelerdir. Kist kelimesi içi sıvı dolu baloncuk anlamındadır. Memedeki iki temel doku yapısı bağ dokusu ve süt bezleridir. Memede bağ dokusu ile sarılı süt kanalları da yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Meme süt vermek üzere özelleşmiş bir organ. Doğum sonrası emziren her kadında memelerde çeşitli iltihaplanmalar ve şişlikler/bezeler oluşması olasılığı var. Emziren kadınlarda en sık mastit (meme iltihabı), meme absesi ve galaktosel dediğimiz hastalıklar görülüyor. Galaktosel gerçek anlamıyla süt bezesidir.
Emzirmeden veya pompalamadan önce (ve direk tuzlu su uygulamasının ardından) süt kabarcığının üzerine çok sıcak bir nemli kompres yapın. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Nemli kompres yerine zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu da deriyi yumuşatmak için kullanılabilir.
Emzirdiğiniz dönemde çok sıkı sutyen takmak da ve kanallara baskı yapıp süt salgısını azaltacağından göğsünüzün üstüne yatmaktan kaçının. Hem uyarıcı etkileri hem de idrar miktarını arttırmaları nedeni ile çay ve kahveden uzak durun.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Normal bir adet döngüsü sırasında hormonlarınız yükselir ve düşer. Hormonal değişikliklerin tam zamanlaması her kadın için değişir. Östrojen Göğüs kanallarının genişlemesine neden olur. Progesteron üretimi süt bezlerinin şişmesine neden olur.
Eğer göğüslerinizden birinde yer alan süt kanalı tıkanırsa göğsünüzü ağrılı ve sıcak hissedebilir, aynı zamanda da üzerinde kızarıklıklar görebilirsiniz. Aynı zamanda süt kanalının tıkandığı bölgelerde bir miktar bir sertlik de oluşabilir. Bu süreçte kendinizi hasta ya da grip olmuş gibi ateşli hissedebilirsiniz.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir. Emzirmek enfeksiyonun gerilemesine yardımcı olabilir. Memede süt birikmesi memedeki iltihabı alevlendirebilir ve apse artırabilir. Bu nedenle emzirme olmuyorsa mutlaka elle veya pompa ile sütün boşaltılması gerekir.
Yaşla birlikte görülme sıklıkları artar. En fazla 35 yaşından sonra görülmeye başlamakla birlikte her yaşta olabilir. Ele gelen kitle olarak fark edilirler. Kistler mamografide de görülebilir ancak en doğru teşhis meme ultrasonu ile konur.
Diğer taraftan, süt kanalları tıkandığında, meme dokusu iltihabi ve bunun sonucunda enfeksiyon oluşabilir. Yani göğsünüzde süt birikmesi sonucunda göğüsler şişer, ağrı ve ateş yapabilir. Bu durumun bebeğinizi emzirme açısından her hangi bir sakıncası yoktur.
Sıcak bir kompres kullanın: Bir ılık suda ılık suda ıslatın ve yumruda birkaç dakika bekletin. Emzirmeden önce, kanalların içindeki süt tıkanmasını yumuşatmak için ılık kompres uygulayın.
Memede iltihap (Laktasyonel mastit)
Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltıyor. Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor.
"MEMELER KAÇ SAATTE BİR SÜT İLE DOLAR?" "Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir.
Bu yüzden her 6 ila 8 ayda bir iç çamaşırı ölçülerinizi aldırmanızda fayda var” diyor Etafo.
Mastit genelde kendiliğinden geçmez. Hastaların büyük oranda medikal tedaviye ihtiyaçları olur. Süreç olumsuz ilerleyip apseleşmeler olduğunda cerrahi tedavi de uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri