%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler. Damson cinsi diğer yumuşak etli cinslere göre depolamaya daha uygundurlar. Sağlam ve olgunlaşmış, Casselman, Climax, Eldorado, Santa Rosa ve Wickson cinsleri 0 °C'de 4-5 hafta başarılı olarak depolanabilmektedir.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır
Buzdolabında. 2 ay.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Bu nedenle eriklerinizin dışarıda kalma süresi bozulma süresini de kısaltacaktır. Kurulama işlemini tamamladıktan sonra yeşil erikleri uygun büyüklükte cam bir kaba alın ve üzerini streç film ile kapatın. Bunun yerine buzdolabı için uygun saklama kaplarına koyarak da yeşil erikleri 8 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Erikleri yıkıyoruz kavanoza koyuyoruz tuzunu, şekerini ekliyoruz. Suyu sıcak kaynar döküyoruz. Kapanı sıkıca bağlıyoruz. Öyle kalır kısında afiyetle yiyoruz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir. Konservenin ışık görmemesi gerekir, bir yada iki gün ters şekilde bekleyebilir, ardından kışın dilediğiniz gibi içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Balkon veya terasta güneş gören bir yere, temiz bir bez serilir. Mürdüm erikleri bu bezin üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Kuru Erik ayrı olarak ön işlem gerektirmeyen kağıt torbaları içerisinde de saklanabilmektedir. Bu yaklaşım meyvelerin küflenmesini ve bozulmasını önlemektedir. Bir başka yöntem ise buzdolabında depolamadır. Özellikle sıcak mevsimlerde, kuru erik buzdolabında en iyi biçimde saklanmaktadır.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Saklama poşeti içerisindeki havayı olabildiğince alın ve derin dondurucunun en serin kısmında muhafaza edin.
Et, tavuk ve deniz ürünleri: Daha evvel dondurulan ve çözülmeyen bir et besininiz varsa mutlaka tekrardan dondurucunun içine koymayın. Bu durumda zehirlenme ihtimaliniz vardır. Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın.
Mürdüm eriği kompostosunu hazırlamaya başlarken ilk olarak erikler güzelce yıkanıp ayıklanır. Ardından küp küp doğranarak çekirdekleri de ayıklanır. Ayıklanıp doğranan eriklerin üzerine şeker ekleyip 1 saat kadar bekletilir. Şekerler eridikten sonra ocağa alınır ve kısık ateşte kaynatılır.
Suyu tencereye koyup toz şekeri ilave ediyoruz. Kaynadıktan sonra tarçın, karanfil ve kırmızı eriği ilave ediyoruz. Erikler rengini iyice saldıktan sonra ocaktan alıp suyu süzgeçle süzüyoruz. Afiyet olsun.
Mor erik adıyla da bilinen mürdüm eriğini kışın tüketebilmek için dilimleyerek kurutmayı deneyebilirsiniz. Kuruttuğunuz mürdüm eriğini kışın hoşaf yapımında kullanıldığında gayet sağlıklı ve lezzetli olur. Bunun dışında mürdüm eriğini tazeyken komposto olarak hazırlayıp kaynar halde kavanozlara doldurabilirsiniz.
Deneyebileceğiniz erik kompostosu tarifleri
Yeşili, kırmızısı, sarısı, anjelik diye anılanı, can eriği ve siyah erik. Bu tarz meyvelerin her çeşidinin kompostosu yapılmaktadır.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
Erikler yıkandıktan sonra ikiye bölün ve fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin. Daha sonra erikleri tepsiye yerleştirin. Bütün erikleri yerleştirdikten sonra 200 derecelik fırında yaklaşık 3-4 saat boyunca pişirin.
Kırmızı erik sade olmanın yanında hoşaf olarak da tüketilebilmektedir. Mayhoş bir tadı olduğu için hoşaf yaparken içine az bir miktar tatlandırıcı eklenebilir. Ancak hoşaf hali diyabet hastalarına önerilmez. Diyabet hastalarına eriği direkt meyve olarak tüketmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri