Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır. Kişi, bu evrelerde meydana gelen çatışmaları başarıyla tamamlarsa, yaşamının geri kalanında kendisine fayda sağlayacak erdemleri kazanacaktır.
Bu teoriye göre, insan yaşamı sekiz farklı evreden oluşur ve her evre, kişinin kişisel kimlik gelişimini ve psikososyal sağlığını etkiler. Her evre, bir psikososyal kriz veya çatışma ile karakterizedir ve bu krizlerin başarıyla çözülmesi, sağlıklı bir gelişimi teşvik eder.
Erikson(1968), bireyin psikolojik olarak sağlıklı olması için temel olan birçok ön koşul içerisinde “temel güven duygusu” nunda olduğunu ifade eder. Ona göre temel güven duygusu, yaşamın ilk yıllarındaki deneyimlerden çıkarılan, dünya ve diğer insanlara yönelik yaygın olan tutumlardır.
Psikososyal yaklaşım, bireyin içsel dünyasını ve dışsal etkileşimleri anlamak için kritik bir çerçeve sunar. Bu yaklaşım, duygusal zekâ, etkili iletişim becerileri ve sağlıklı ilişkiler kurma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır. Kişi, bu evrelerde meydana gelen çatışmaları başarıyla tamamlarsa, yaşamının geri kalanında kendisine fayda sağlayacak erdemleri kazanacaktır.
Erikson'un sekiz evresi (1963-1968) klasik tabloda sekiz basamaklı merdiven biçiminde bir köşegen oluşturur. Her döneme ait kriz yada krizin sonunda elde edilen psikososyal güçlülük, bütün diğer dönemlerdeki krizlerle ve egonun güçlenmesiyle ilişki gösterir.
Temel Güvene Karşı Güvensizlik Duygusu (0-1 Yaş)
Eğer dönem sağlıklı geçirilirse “temel güven” duygusu edinilir. “Temel güven duygusunun” edinilmesi, annenin bebeğe ihtiyaç duyduğu huzuru vermesi, bireyin inancında tutarlılık sergilemesinde önemli rol oynamaktadır.
Freud'un psikoseksüel, Erikson'ın psikososyal ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramları insanın gelişimine ilişkin farklı yönleri ele alan 3 klasik kuramdır. Davranışçı ve sosyal öğrenme kuramları ise gelişimi dönemler halinde ele almayan ancak gelişimsel değişmelere ilişkin de açıklamalar olan kuramlardır.
Erikson'a göre kişi, çevreyle etkileşim içerisinde, yaşam boyunca büyür. Bunun için Erikson'un kuramı “psiko-sosyal gelişim” olarak da adlandırılmıştır. Benlik, gücünü yavaş yavaş ve yaşam boyunca elde eder.
Psikososyal beceri geliştirme eğitiminin amacı, şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar, nasıl düzenli ilaç kullanılacağı, ilaçlarla ilgili sorunların neler olduğu ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı, alevlenmeleri azaltmanın ve şiddetini en aza indirmenin yollarını hastalara öğretmektir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
[9] Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin aşk, iş ve dünya görüşü alanlarında kimlikle ilgili olan gelişimsel özellikleri, ergenlerden çok daha önemlidir. Erikson [2], ergenlik döneminde kimlik kazanmaya karşı kimlik kargaşası olarak adlandırılan bir gelişim özelliği tanımlamıştır.
Erikson'un psikososyal gelişim kuramının sekizinci dönemidir. 60'lı yaşlar ve sonrasını kapsayan geç ve ileri yetişkinlikte bireyin hayatını eksi ve artılarıyla gözden geçirmesi sonucunda, kazanım ve kayıpların bir değerlendirmesinin yapıldığı dönemdir.
Freud olgun kişiliğin oluşumunda insan hayatının ilk beş yılının önemli olduğunu söyler. Libido ve saplantı vücudun farklı köşelerinde ve gelişimin farklı evrelerinde konumlandırılmışlardır. Bu yüzden kendisi bu teoriyi psikoseksüel gelişim olarak adlandırmıştır.
Freud'un kişilik gelişimi tanımları, üst-benliğin ortaya çıktığı dönem olan beş yaş civarında sona erer ve yetişkin kişiliğinin temel özellikleri bu dönemde son şeklini alır. Oysa Erikson, kişiliğin, çocukluğun ilk yıllarında belirlendiği görüşünü reddeder. O'na göre, gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) ı Sigmund Freud tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Günümüzde büyük bir ilgi ile KPSSders kitaplardan yer almıştır. Freud'a göre İnsanın doğuştan getirdiği çevre ile şekillendiği bireye özgü davranışlardır.
Gelişim dönemleri genel olarak dörde ayrılır: bebeklik, ilk çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik.
Psikanalitik kuram, davranışçı kuram, insanistik kuram ve beş faktör kişilik modeli gibi farklı kuramlar, kişilik psikolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunur.
ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ DOĞUMLA BAŞLAR
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Ayrıca, iş hayatınızda daha başarılı ve mutlu olmanızı sağlamak amacıyla, mesleki alanda ihtiyaç duyabileceğiniz temel yetenekler kazanılmalıdır. Kişisel gelişim hizmetleri, bireysel gelişim ve mesleki gelişim olarak iki ana başlıkta değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri