Tüm yüzey kaplanana kadar kurabiye tepsisin sirke dökün. Tepsiyi bir gece bekletin, sonra kalan sirkeyi dökün. Kurabiye tepsisine hidrojen peroksit dökün ve önceden 250 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika pişirin. Hidrojen peroksitin kaynama etkisi, yanmış şekeri çözer.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
Yanmış tencereyi, büyük tencerenin içerisine yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Tencereleri 3-4 saat boyunca bu şekilde bekletin. Ardından yanmış tencereyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Yanık şeker nasıl çıkar? Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Basit yöntemlerden biriyle sertleşen kahverengi şekerinizi yumuşatın. Kahverengi şekeri mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyun ve nemli bir kağıt havlu ile örtün. Mikrodalga 20 saniyelik artışlarla şeker yumuşayana kadar tutun. Sert kalan kümeleri yumuşatmak için parmaklarınızı veya çatalınızı kullanın.
İlgili 37 soru bulundu
Tüm yüzey kaplanana kadar kurabiye tepsisin sirke dökün. Tepsiyi bir gece bekletin, sonra kalan sirkeyi dökün. Kurabiye tepsisine hidrojen peroksit dökün ve önceden 250 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika pişirin. Hidrojen peroksitin kaynama etkisi, yanmış şekeri çözer.
Çikolata ve toz şeker gibi maddeler ısıtılırsa bu maddelerin yapısı bozulur. Bu maddeler tekrar eski haline dönmez. Yani ısıtılırsa bozunma olmuş olur.
Yanık lekesini kazımakta zorluk mu çekiyorsunuz? Ocağın üstünü sirke ile nemlendirin, 20 dakika beklettikten sonra tekrar deneyin. İki çorba kaşığı karbonatı su ile karıştırın ve bir hamur haline getirin. Bu macunu yanık lekesine sürün ve 10 ila 15 dakika bekletin.
Karbonatın üzerine limon suyu dökün. Kirlerin kabararak yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz. Sıcak suyla ıslattığınız sünger ile köpükleri biraz ovalayarak temizleyin. Son aşamada da nemli bir bezle temizliği bitirebilirsiniz.
Tencereniz oda sıcaklığına geldiğinde 1-2 çay bardağı (tencerenizin büyüklüğüne göre bu miktarı değiştirebilirsiniz) karbonat dökün. Tencerenin tabanını kaplayacak kadar da diyebiliriz. Daha sonra üzerine 3-4 bardak su ekleyin ve elde ettiğiniz bu karışımı tencereyi ocağa alarak kaynatmaya başlayın.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
- Eczanenizden alacağınız yanık ve antibiyotik kremlede ilk yardım yapabilirsiniz. Mayonez, yoğurt, salça, diş macunu sürmek gibi yöntemleri kesinlike kullanmayın! Bu gibi durumlarda şeker kullanmakda doğru değildir.
Daha önce de gördüğümüz gibi şeker ve tuzlar ve bazı diğer elementler suda çözünürken, diğerleri yapıları gereği yani tuz ve şeker gibi olmadıkları için çözünmezler.
biliyor musunuz? Çünkü şeker çayda hem eriyor hem de çözünüyor.”
İlk başta insanlar kamışı çiğneyerek şekerinin tadını alıyorlardı. Şeker konusundaki net belgeler MÖ 510 yılına dayanmaktadır. O tarihlerde Hindistan'a sefer yapan Pers İmparatoru Darius, İndus Nehri boyunca şeker kamışı yetiştirildiğini ve halkın bunları gıdaları tatlandırmak için kullandıklarını gördü.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Kararan bölgelere dökülen karbonat üzerine limon eklenmelidir. Bir süre bu şekilde ocak demirleri bekletildikten sonra bulaşık süngeri & fırçası kullanılarak demirler ovalanmalıdır. Süngerin su ile ıslatılması ovalama işlemini kolaylaştıracaktır.
Ocakta birikmiş olan yağ ve kirleri doğal ve kısa yoldan temizlemek için ocağın tümüne özellikle de lekelerin olduğu kısımlara karbonat dökünüz. Daha sonra ise karbonatın üzerine limon sıkınız. Limonun asit özelliği ile karbonat birleştiğinde güçlü bir etki oluşturacaktır ve lekeleri, yağları kaldıracaktır.
Şeker kamışı
Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4'ü şeker kamışından, %25,6'sı ise şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir.
Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.
Sıcak suyun içinde daha çok şekerin eridiğini göreceksiniz. Sıcak suda parçacıklar daha hızlı hareket ettikleri için şekere daha fazla yer kalıyor. Bu nedenle de sıcak suda daha fazla şeker eriyebiliyor.
Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır. Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker.
İşte bu şeker tüketimi bir de aşırıya kaçtığında, dehidrasyondan kaçınmak için sık sık su içme isteğiyle doluyor, sürekli ağız kuruluğu çekiyorsunuz. Bu sorunla baş etmek için her susadığınızda çay-kahve ya da asitli içeceklerden uzak durmalı ve doğrudan su içmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri