Eritme peyniri, çeşitli olgunluktaki peynirlerinin parçalanarak, eritme tuzları, süt ve baharat eklenmesiyle, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanıp, sabit bir karıştırma düzeniyle sürekli çalkalanarak ve ısıtılarak vakum altında eritilmesiyle hazırlanan yumuşak kıvamlı peynirdir.
Eritme Peynirinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır? Gıda kodeksine göre etiketinde yada ambalajında Taze kaşar peyniri ibaresi olmayan (genellikle tost peyniri) yazan peynirler eritme peyniridir.
Eritme peynirleri karşımıza farklı şekillerde çıkabiliyor; Tost Peyniri ve Dilimli Tost Peyniri. Yine çokça karşılaşılan bir diğer eritme peyniri örneği; Tost peyniridir. Marketlerde çok sayıda markanın Tost peyniri görülebiliyor.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
İlgili 28 soru bulundu
Eritme tuzu adı verdiğimiz bu kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksinde belli limitler verilmiştir. Eritme tuzları bu limitler içinde kullanılmalıdır. Birçok işletmede göz kararı olarak kullanılan bu tuzlar fazla kullanıldığında sağlık açısından riskler oluşturmaktadır.
Peynir erimesi neden olur? Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur. Ancak aralarındaki en büyük fark, şüphesiz ki besin değerleri. Kaşar peyniri protein, kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir.
Ezine peyniri tam yağlı bir peynir olduğu için erimeye de müsaittir.
Üçgen Peynir veya Eritme Üçgen Peynir bir çeşit eritme peyniridir.
Gouda, çok iyi eriyen bir peynirdir. Bu nedenle de Gouda peynirli tarifler denildiğinde akla ilk olarak içerisinde eritilmiş peynirin kullanıldığı yemekler gelir.
Kahvaltı sofralarının sevilerek tüketilen besinlerinden biri olan süzme peynir kendine özgü tadıyla ağızlarda erir.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir.
Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirinin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır. Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Peynir Çeşitleri
Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Bu demek oluyor ki kaşar peyniri kalsiyum ve protein açısından son derece zengin bir ürün. TOST PEYNİRİ: Kaşar peynirine nazaran daha yumuşak ve yağlı bir üründür. Yani tost malzemesi olarak daha uygun bir hale getirilmiştir. Tost peyniri denilen şey eritme peynirine verilen bir diğer isimdir.
Tost peyniri tost malzemesi olarak daha uygun bir hale getirilmiş bir üründür. Tost peyniri denilen şey eritme peynirine verilen bir diğer addır. Eritme peyniri olarak da bilinen tost peyniri sert ya da çok yumuşak olmayan peynirlerin ısısal işlem ve eritici tuzlar kullanarak eritilmesiyle hazırlanır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri