Nişanda Damada Saat Hediye Etmek Düğünde tekrar saat alınacaksa erkek nişan saatleri Casio erkek saat gibi sportif görünümde tercih edilir. Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır.
Tabii ki akıldaki ilk soru damat saati ne zaman takılır? Sorunun cevabı her ne kadar çok açık olsa ada yani düğünde takılıyor olsa da yalnızca düğün için kullanılacak bir aksesuar değildir. Bu nedenle satın aldığınız ya da eşinizin size alacağı saati yalnızca düğünde değil daha sonrasında da uzun yıllar takacaksınız.
Düğünde erkeğe takılan saat burada bir kültürel sembol olarak gösterilebilir. Siz de düğün için erkek saat modellerine göz atarak, evlenecek olan bir yakınınıza düğünde takması için saat hediye edebilirsiniz.
Örneğin klasik olarak siyah bir damatlık için gümüş rengi kasa ve kordona sahip modelleri; lacivert damatlık içinse ağırbaşlılığı ortaya çıkaran gümüş kasa, kahverengi kordona sahip kol saatleri tercih edilebilir. Yaratıcı seçimler içinse tamamen mat siyah kasa, kadran ve kayışa sahip alternatifler değerlendirilebilir.
Ardından da söz yüzükleri takılıp kesilir. Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
İlgili 17 soru bulundu
Düğünde gelin ve damada takılan takılar kime aittir sorusu merak edilen konulardan. Gelin ve damadın kararına göre ortak kullanıma açık olabildiği gibi geline takılan tüm takıların geline, damada takılan takıların ise damada ait olduğu şeklinde bir Yargıtay kararı da bulunmaktadır.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın takıyor.
Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Nişanda damada ne takılır sorusuna cevap genellikle saat olur. Gelin müstakbel eşine saat armağan eder ya da kız tarafı olarak damada şık bir saat hediye edilir. Bunun yanı sıra damada nişanda para en çok takılan takıdır.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
En temel anlamlardan bir tanesi “Seninle birlikte çok uzun bir yaşam geçirmek istiyorum.” demektir. Çünkü saat bizim anlarımızı takip eder, dakikalarımızı, saatlerimizi, günlerimizi bize gösterir. Adeta bir ayna gibidir ve bize zamanın ne kadar kıymetli olduğunu anlatır.
Bunun için geçmişten gelen alışkanlığın devamı olarak erkekler kol saatini sol koluna takmaktadır. Günlük ve iş yaşantıları içerisinde sürekli olarak sağ el ile iş yapıldığı düşünüldüğü zaman saatin sağ kola takılması işlevsel olmayacaktır. Ancak saatini sağ koluna takan erkekleri de görmek mümkündür.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir.
Nişan töreninde geline takılan altınlar genellikle aile büyükleri tarafından hediye edilir. Bu takılar, genellikle gelinin başının üzerinden geçirilen bir zincir veya bir kolye şeklinde olabilir. Aynı zamanda bilezik, küpe veya yüzük gibi farklı takılar da tercih edilebilir.
Mevzuatta, düğün takılarının hangi tarafa ait olacağına ilişkin olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak hukuk sistemimizde ve uygulamada düğünde takılan takılar, kural olarak kadın eşe ait olmaktadır.
Rakip oyuncunun taşını alma hamlesi oluşmuşsa, bunun alınması zorunludur. Taş almama halinde kural dışı olabilirsiniz. Başka hamle yapma da kural dışıdır.
Bir taraf hamlesini yaptıktan sonra sıra karşı tarafa geçer. Oyun sonunda her iki tarafın da bir taşı kalmışsa (taşlardan biri dama olsa bile), oyun beraberlikle sonuçlanır ve bu durum "gayyım" olarak adlandırılır.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri