Erkek çocukların kırkı ise 40. günde çıkarılır.
Bebeğin dünyaya gelişi ile yeni ortamına alışması ve adapte olması için yaklaşık 40 gün süre gerekir. Bu süre boyunca da hijyenik bir ortamda bakımına devam edilir. Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk tecrübesi kutlanmış olur.
Kırk Uçurma Neden Yapılır? Eski zamanlarda annenin dikişlerinin iyileşmesi, kendini toparlaması için 40 gün gerektiği söylenmiştir. Bu 40 günlük sürede bebek de dış dünyaya adapte olup annesi ile bağ kurmaktadır. Bu süreçte de anne ve bebek mikrop kapmaya çok müsait durumda olduğu için ikisine de özel bakım yapılır.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
İlgili 42 soru bulundu
Bebeğin Yarı Kırkı Nedir? Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur.
Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Anadolu'da yıllardır yapınmakta ancak kökeninin Şamanlardan geldiği inanılmaktadır. Kırk uçurma ritüelinin yapılmasının altında yatan düşünceler çok önemlidir. Kırk gün; Uzun bir süre hamilelik geçirmiş ardından doğum yapmış annenin kedini toparlaması ve bebek bakımına alışması için yeterli bir süredir.
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.
Bebeğin kırkının çıkarılması için öncelikle bir aile büyüğünden 'kırklama annesi' olması istenir. Bu kimse babaanne, anneanne yahut başka bir bilinçli aile büyüğü bebeğin kırklama annesi olabilir. Bu şahıs bebek ve anneye kırk banyosu yaptırılır.
Loğusa ve çocuğun doğumdan sonraki kırk gün içerisinde hastalanmalarına halk kültüründe “kırk basması” adı verilir. Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır. Bunun için, kırk gün içerisinde anne de çocuk da ziyarete gelenlerden korunur.
Yaklaşık 3 ayda bebeğinizin gözleri etrafındaki şeyleri takip etmelidir. Bebeğinizin yakınında parlak renkli bir oyuncak sallarsanız, gözlerini hareketlerini ve ellerini kavramak için ulaştığını görebilmeniz gerekir.
23. haftada bebeğin kulak kemiklerinin gelişimi devam eder. Bu dönemde bebek yavaş yavaş kalp atışı gibi anne kaynaklı sesleri tanımaya ve ayırt etmeye başlar. Görme duyusunda da bir miktar iyileşme meydana gelen bebeğin kirpikleri ve kaşlarının oluşmaya başlaması da yine bu dönemde gerçekleşir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Banyo sonrası ise ameliyat bölgesi tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanmalıdır. Ancak 40 gün boyunca yapılacak banyo ayakta duş şeklinde olmalı, oturarak veya küvete girerek yapılmamalıdır.
Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür.
Kırk banyosunu yaptıran kişi abdestini alır ve dua ederek ellerini suyun içine 40 kez sokup çıkararak banyo yaptırılır. ''Su gibi ömrü olsun!'' diyerek annenin ve bebeğin başından dökülür ve her ikisinin de kırkı çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri