“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Kadının bekarlık soyadını kullanabilmesi için öncelikle aile mahkemesi nezdinde nüfus idaresine veya kocaya karşı dava açarak evlenmekle TMK. md.187 f.I gereğince kocanın soyadını almanın İnsan Hakları'na aykırı olduğunu ileri sürerek nüfus kaydının düzeltilmesini ve kocaya ait olan soyadının kaldırılmasını talep etmek ...
Son zamanlarda soyadı nasıl değiştirilir konusu çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Evlenince erkek kendi soyadını eşi ile değiştiremez. Yalnızca kendi soyadını değiştirmek isteyen kişinin başvuruda bulunması gerekir. Fakat bu işlemi kesinlikle eşinin soyadını almak istediği için yapamaz.
28 Nisan'da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.
Türk Medeni Kanununun 187. Maddesi açıkça ''Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.'' şeklindedir.
Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Medeni Kanun'un 187'inci Maddesi'nde bulunan hükmün iptal kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Alınan bu karar ile kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan ...'yi, eş soyadımın önüne yazılmak suretiyle eşimin soyadı ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
ERKEKLERİN DURUMU
Erkek eşinin soyadını kendi soyadı ile birlikte kullanamıyor. Nedenine gelince, 27 Aralık 1934 tarihli “Soyadı Nizamnamesi”nin 6. ve 16. maddeleri uyarınca, erkeğin soyadının yanına, bir başka soyadı eklenemiyor.
Çift soyadını kullanmak için evlendirme memuruna yahut nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak gerekir. Yazılı başvuru ise kızlık soyadı kullanma dilekçesi ile yapılacaktır.
Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.
Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz. Çünkü bulunduğunuz belediyenin nikahınızı kıymasından sonra evliliğinize dair evrakların nikahın kıyıldığı nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının da değişmesi uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çünkü kadın evlenmesi durumunda kimliğini, ehliyetini, pasaportunu ilgili kimliklerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.
* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.
Anne tarafından çocuğa kendi soyadının verilmesine ilişkin dava açıldığı takdirde, mahkeme çocuğun üstün yararının olup olmadığına ilişkin inceleme yapmaktadır. Üstün yararın varlığı halinde çocuğa annenin soyadının verilmesi mümkündür. Üstün yararın olmadığı durumlarda davanın reddine karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri