Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.
Modern zamanda. Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Feminen ve Maskülen Nedir? Feminen kelimesi Fransızca feminin "kadınsı, dişil" şeklinden dilimize girmiştir. Feminen kadınsı, maskülen erkeksi anlamına gelir. Bu iki kelime, günümüzde moda sektöründe kıyafetleri kategorize etmek üzere kullanılır.
Biseksüellik terimi, esas olarak hem erkeklere hem de kadınlara yönelik romantik veya cinsel duyguları belirtmek için insan çekimi bağlamında kullanılır ve kavram, heteroseksüellik, aseksüellik ve homoseksüellik ile birlikte cinsel yönelimin dört ana sınıflandırmasından biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Maskülen kelimesi için Feminen kelimesinin zıttı olarak da söylemek mümkün. Herhangi bir kişinin ya da durumun erkeksi etkisini anlatan bir kelime yapısıdır.
Kadın ve kızların genellikle evde kalmaya zorlandığı ağır ataerkil, erkek egemen Afgan toplumunda, Farsça, "erkek gibi giyinmek" anlamına gelen baça poş, kızların "nispeten daha özgür olan erkeklerin dünyasına erişmelerine imkan tanıyan" bir gelenek.
Feminen kelimesinin sözlük anlamı kadınsı olmakla birlikte genellikle kadınsı erkekler için kullanılmaktadır. Kadına benzeyen, kadını andıran ve kadın gibi anlamları vardır. Kökeni Fransızca olmakla birlikte beden ve ruh özellikleri kadına benzeyen erkek anlamına gelmektedir.
Transseksüalite de onun gibi tıbbi bir durum. Kesinlikle 'ruhsal bir hastalık' değil.
Erken ergenlik döneminde de cinsel yönelim oluşmaya başlar. Cinsel kimlik ergenlik dönemimin tamamlanmasıyla oluşur. Cinsel kimlik bozukluklarının nedenleri; endokrin, genetik, psikodinamik ve sosyal olarak sıralanabilir.
6-7 yaşına kadar mastürbasyonun gözlenmesi normaldir. 5-6 yaşından itibaren cinsel kimliğin süreklilik gösterdiğini anlamaya başlarlar. Cinsiyetin değişmeyeceğini anlayabilirler.
Erkekleşme “kadın bireylerin erkeklerle özdeşleştirilmiş görünüm ve davranışları kendi bedeninde ve hayatında uygulaması” olarak tanımlanabilir. Tam tersi ise kadınlaşmak için geçerli. Bir erkeğin saç uzatması, bale yapması, sert mizaçlı olmaması gibi unsurlar günümüzde hala “kız gibi” tanımlamalarına yol açıyor.
Sözde bir kadını onurlandırma amaçlı kullanılan bu cümlenin karşıt anlamı sayılabilecek 'karı kılıklı' deyimi ise erkeği aşağılamak için kullanılıyor.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Literatüre Tanzimat döneminden sonra giren centilmen kelimesi, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Orijinal dilinde ''gentleman'' şeklinde yazılan bu sözcük sadece erkekler için kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı saygılı ve kibardır.
Erkek gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: erkeğe yakışır, erkeğe benzer.
Gösterişli kelimesi bir şeyin çok güzel, mükemmel olmasını ifade eden bir kelimedir. Bir nevi ihtişam anlamına gelir. Harikulade şeklinde de kullanılan bir kelimedir. Bütün güzel manalarını içerisinde bulunduran bir sözcüktür.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir.
Maskülen tarz; keskin ve sert hatlarıyla güçlü bir imaj yaratmak isteyen kadınların, erkek giysilerinin renk ve çizgilerle kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlamasıyla oluşan bir stildir.
'Erkeğe benzeyen, erkeği andıran' anlamlarını taşıyan bir sıfattır. Özellikle moda dünyasından bahsedilirken sıkça rastlamakta olduğumuz bu sözcük, genellikle kadınlar için kullanılmaktadır.
Kendilerini demiseksüel olarak tanımlayan insanlar genellikle belli bir cinsiyete sahip bireylere veya genel olarak cinselliğe ilgi duymuyorlar. Bunun yerine, ancak gerçekten derin ve duygusal bir bağ kurabildikleri kişilere karşı cinsel bir çekim hissedebiliyorlar.
Hareket GLBTT kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor oluşu sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışındaki bazı örgütler bu çatı kelimeye daha sonradan interseksüelleri temsilen I ya da queeri temsilen Q harflerini eklemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri