Kısırlaştırma işlemi sonrası erkek kediler genellikle ertesi gün normal yaşamına dönmektedirler. Kediniz 24 saat sonra ilk mamasını yiyeceği zaman yaş kedi maması vermeniz tavsiye edilmektedir, böylelikle içeriğindeki bol su ve hazmının kolaylığıyla kediniz daha verimli beslenmiş olacaktır.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir.
Operasyon sonrasında ilk 24 saat içerisinde idrarda kan görülmesi beklense de 24 saat sonrasında hala idrarda kan varsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra, ameliyat geçirdiği için sakin, sessiz ve sıcak bir ortamda tutmanız daha yararlı olur. Özellikle evde çocuk, başka bir kedi veya başka bir evcil hayvan varsa kedinizin korunaklı bir yerde olması sağlığı açısından daha yararlı olabilir.
Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu yapılan kedilerin bakımlarında ve beslenmelerinde de bazı değişiklikler olması gerekir. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6-8 saat sonra verilmesi uygun olur.
İlgili 38 soru bulundu
Çoğu kedi ya da köpeğiniz kaç yaşında olursa olsun, kesiklerinin iyileşmesi tam 14 gün sürer.
* Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle yemek ve su verilmemelidir. Kusmaya sebep olur. * Operasyon sonrasında kedinizi kendine tam olarak gelinceye kadar kedi evinde kapalı tutmalısınız.
Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir. Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur.
Çoğu erkek kedide kesi oldukça küçük olduğu için herhangi bir dikiş alınma işlemine gerek kalmaz, çünkü yara kendi kendine iyileşerek kaybolur. Öte yandan dişi kedilerde veterinerinizin çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Kısırlaştırmadan önce agresif, mutsuz olan kedinizin kısırlaştırıldıktan sonra artık mutlu, oyuncu ve sakin bir kedi haline gelecektir.
Erkek kedilerde ameliyat ortalama 1 saat sürer. Açık bir ameliyata alınmayan erkek kedilerin testisleri dışarıdan alınır ve küçük bir dikiş atılır. 1-2 gün içerisinde kendine gelen kedinizin yalayarak yarasına zarar vermemesi için boynuna Elizabeth yakalığı adı verilen plastik yakalık takılmalıdır.
Kısırlaştırılmış kediler ara sıra olmak koşuluyla normal mama yiyebilirler. Ancak operasyon sonrasında kilo almaya daha yatkın hale geldikleri için sürekli olarak yemeleri kilolarında orantısız bir artışa sebep olabilmektedir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Peki kısırlaştırma ne zaman yapılmalı? Bu konuda uzmanların farklı önerileri ve yorumları mevcut. Genel kanı erkek kedilerin 6 ila 12 aylık arasındaki dönemde kısırlaştırılmasının uygun olacağı yönünde olmakla birlikte kısırlaştırma için uygun zamanın erkek kedi 4 aylık olduğunda yapılmasını öneren bir kesim de var.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ciddi bir işlem gerektiriyor. Bu yüzden diğer operasyonlara göre oldukça uzun sürer. Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Ücreti
Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu dişi kedi kısırlaştırma operasyonuna göre daha kısa sürdüğü için ücreti daha düşük olmaktadır. Erkek kedi kısırlaştırma fiyatı 2500TL'dir.
Kedilerin kısırlaştırılması ise alternatif bir çözümdür ancak kesin sonuç vermez. Çünkü operasyon sürecine bağlı olarak stres ya da endişe atakları gözlemlenebilir ki bu durumda da tüy dökülmesi artabilir. Bazı kedilerde ise kısırlaştırma işlemi sonrasında neredeyse hiç dökülme yaşanmaz.
Tıraş olmak için narkoz alan kediler ortalama olarak iki saat içerisinde uyanır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi tıpkı biz insanlardaki gibi narkoz etkileri sürer. Bu etkilerin tamamen sona ermesi 12 saati bulabilir. 12 saat sonra narkoz etkisi geçer ve kedinize mama verebilirsiniz.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Kısırlaştırma Sonrası Kısırlaştırma operasyonundan önceki 12 saat ve operasyondan 3 saat sonra kedinize mama veya su verebilirsiniz.
İdrar püskürtme vakalarının hemen hemen hepsi kısırlaştırma işleminden sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
Operasyon 3 farklı yerden yapılır. Ya abdominalin median hattından (karın bölgesinin alt orta çizgisinden) yada sağ/sol açlık çukurundan (yan tarafından) yapılır. Oprasyonun nereden yapıldığı hekimin kararına göre şekillenir. Seçilecek bölge sonuda iyileşmede bir farklılık şekillendirmez.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri