Diyabet hastası bireyler, şekerin göze vurduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat etmelidir. Bu belirtiler şunları içerir: görme keskinliğinde azalma,
Diyabet hastalarında görme kaybı şikayetleri oluşmaya başladığında, diyabetik retinopati de ileri aşamasında olur. Ağ tabaka hasarı olarak isimlendirilen diyabetik retinopatiden şüphelenilmesi için ışık çakması, siyah nokta, sinek uçuşması, örümcek ağı görüntüleri gibi belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi, son yıllara kadar lazerdi. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonlarıdır. Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ (DİYABETİK RETİNOPATİ) Diyabetik Retinopati Nedir? Şeker hastalığı toplumumuzda çok sık görülür ve 50 yaş sonrası körlüklerin en sık nedenidir. Şeker hastalığının gözün sinir tabakasında yaptığı hasara diyabetik retinopati denir.
İlgili 44 soru bulundu
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
En az 8 saat süren açlıktan sonra bakılan açlık kan şekeri (AKŞ) veya yemek sonrası ikinci saat bakılan tokluk kan şekeri (TKŞ) şeker hastalığı teşhisi için fikir vermektedir. Gün içinde açlık tokluk dikkate alınmadan rastlantısal olarak bakılan kan şekeri değeri de şeker hastalığı teşhisinde kullanılabilmektedir.
Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Halsizlik ve yorgunluk hissi. Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
Kan şekerinin uzun süre yüksek olması pek çok organ ve doku için tehlikelidir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi uzun vadede şu komplikasyonlara neden olabilir: Kalp ve damar hastalıkları (kalp damarlarında tıkanıklık ve damar sertliği) Kan şekeri yüksekliği uzun süre devam ederse sinirlere zarar verebilir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme kayıplarına sebebiyet verebiliyor. Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler, gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor.
Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Diyabetli hastalarda kataraktada sık ve erken yaşlarda rastlayabiliyoruz. Hastanın görmesini etkileyecek başka bir göz sorunu yoksa son derece başarıyla gerçekleştirilen katarakt ameliyatı sonrasında hasta tekrar iyi bir görmeye kavuşur.
Bu mahallenin suyu şeker hastalarına şifa dağıtıyor. Bursa'nın İznik ilçesinin Karatekin Mahallesi'nde çeşmelerden akan suyun şeker hastalığına iyi geldiği iddia ediliyor. Civar şehirlerden mahalleye çok sayıda şeker hastası su doldurmaya geliyor.
Başlangıçta en sık görülen belirtiler: Çok su içme ve çok idrara çıkmadır. Hiperglisemik kalınan süre uzadıkça ve kan şekeri değeri yükseldikçe diğer belirtiler de eklenir; müdahale edilmezse ağızda keton kokusu ve diyabetik koma gelişebilir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Şeker hastalığında kaşıntı nerelerde olur? Şeker hastalığı genellikle bacaklarda, ayaklarda, dirseklerde ve avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı meydana gelebilir çünkü kan şekeri seviyelerinin yüksek olması tüm vücutta cilt kuruluğuna yol açabilir.
Aşırı kilo, hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı ve stres, tip 2 diyabeti tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Tip 2 diyabet en yaygın diyabet türüdür.
Şeker hastalığı, temelde kan şekeri ile bu şekerin hücrelerde kullanılmasını sağlayan insülin hormonu arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkar. Hastalık sonucu şeker hücrelerde olması gerektiği gibi kullanılamadığı için kan şekeri serbest halde kanda dolaşmaya başlar.
Tip 1 şeker hastalığı, yani insüline bağlı diyabet olarak adlandırdığımız durum birkaç gün veya birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve belirtiler hemen görülür. Bu tip diyabette aşırı yükselmiş şekere bağlı görülen belirtiler daha şiddetlidir.
Yaşa göre şeker değerleri kaç olmalıdır? Genel olarak 60 yaşa kadar açlık kan şekeri 100 mg altında ve tokluk kan şekeri ise 2. saat sonunda 140 mg altında olmalıdır. 60 yaş üstündeki kişiler için açlık kan şekeri 110 mg altında, tokluk kan şekeri ise 160 veya 180 mg altında kalmalıdır.
Yemekten sonra uyku gelmesi ve halsizlik, insülin direnci rahatsızlığı belirtileri arasında yer alır. Teşhis için tek başına yeterli olmayıp çeşitli tetkikler ve doktor muayenesi ile kesinlik kazanır. Yemekten sonra uyku gelmesi durumu, şeker hastalarının da karşılaştığı sorunlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri