Erkek ağaçları dişilerden ayırt etmek oldukça kolaydır çünkü daha yüksektirler ve gözdeleri daha kalındır. Sadece dişi ağaçların çiçekleri antep fıstığı meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlanma için kullanılır. Antep fıstığının meyvesi, fındık gibi taneli bir şekilde değil tıpkı üzüm gibi salkım şeklinde yetişir.
Çiçekler, taç yaprakları ve sepals olmadan gerçektir ve her çiçeğin kısa bir ercik ile 5 oval organı vardır. Her erkek çiçek, kısa yeşil bir çubuk ile 5 oval organdan oluşur. fıstık çiçeğinin özellikleri Dişi çiçeklerde bir yumurtalık ve bir ovül bulunur, ancak stigma dallıdır ve üç dalı vardır.
Sadece dişi ağaçlar meyve üretir.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Antepfıstığı ağaçları yaprağını dökmeye başladığı dönemde budamaya başlanmalıdır. Sert kış gelene kadar budamaya devam edilebilir. Baharda ise sert kış ayları geçtikten sonra başlanıp ağaca su yürüyünceye kadar yapılmalıdır ( Resim 4).
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Antep Fıstığı İlaçlama Programı
Yaprağını dökünce (Sonbahar-Kış) %2.5'luk oranında bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır metalik bakır uygulanır.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Antep Fıstığının Yetişme Koşulları
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri çok önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Antep fıstığı yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nisbeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişebilmektedir. Toprak isteği yönünden çok toleranslı olmasına rağmen, kullanılan anacın türüne göre farklı istekleri vardır.
Kışın yapraklarını döker. Yapraklar, 3-5 çift yaprakçıkla bir uç yapraktan oluşur. Yaprakcıklar ok şeklinde, tüylü, yaprak sapları dar kanatlıdır. Erkek çiçek salkımları sık, dişi çiçek salkımları seyrek ve diktir.
İlkbahar geç donları: Meyve ağaçlarının düşük sıcaklıktan en fazla etkilendikleri fenolojik safha, çiçeklerin küçük meyveye henüz dönmüş olduğu devredir. Güney-Doğu Anadolu'da Antep fıstıkları genellikle Nisan ayının son iki haftası içerisinde çiçek açmaktadır.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Kuru koşullarda dikim aralıkları geniş tutulmalıdır. Dikim aralıkları kullanılan anaca görev 6-10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle bıttım veya kültür Siirt fıstığı anaç olarak kullanılmakta olup 7x7 veya 8x8 m mesafelerde dikilmektedir. Siirt fıstığında dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir.
Özgür, Antep fıstığı ağaçlarına iyi bakım yapan ailelerin güzel verim aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Susuz bir bölge olduğu için kayısı gibi hızlı yetişmiyor. Fıstık ağacı kıymetli bir ağaç, ürün alabilmek için uzun zaman gerekiyor.
Antep fıstığının Antep dışında fazla bilinmemesinin en önemli nedeni fıstığın ekildiği gibi çekirdekten yetişmemesidir. Antep fıstığı Menengiç ağacına aşılanarak yetiştirilir.
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur.
Antep fıstığı fidanları öncelikle ilk dikildiği zaman can suyu verilerek sulanmalıdır. Sonrasında ise fidanların yaz aylarında en az iki kez sulanması, bitkilerin gelişimi açısından önemlidir. Antep fıstıkları verimli çağlarına geldikleri zaman yağışla birlikte yıllık 750-800 mm suya ihtiyaç duymaktadır.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Ancak bu özelliği antepfıstığı ağacının sığ, verimliliği düşük topraklara dikilmesi gerektiği algısına yol açmamalıdır. Aksine derin, verimliliği yüksek topraklarda hem gelişmesi daha iyi, hem de verimi yüksek olur. Toprak pH'sı 7,5-8,5 arasında, tuzluluk sorunu olmayan, derin, hafif yapılı toprakları sever.
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir. Dikimden önce, alandaki ağaçların dikim yerlerinin belirlenmesi gerekir.
*Kapalı Fıstıkları Çıtlatın!
Antep fıstıklarından birkaçı sert yapıda olduğu için kabuğundan ayrılmayabilir. O nedenle bu şekilde kapalı çıkan fıstıklarınızı bir kenara ayırarak kıracak yardımı ile çıtlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri