YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Yeşil renkli, taze, sivri veya dolma biber anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre yeşilsoğan sözcüğü birleşik bir şekilde yazılmalıdır. Bu sözcükte yer alan "yeşil" ve "soğan" iki ayrı kelime olarak ifade edilmektedir. Bu iki ayrı sözcük bir araya gelerek yeşilsoğan kelimesini oluşturmuştur. Bu yüzden bu sözcüğün yeşil soğan şeklinde yazımı doğru değildir.
KIRMIZIBİBER KELİMESİNİN ANLAMI
Türk biberi olarak bilinir. Bu kelime genellikle kırmızı biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kırmızıbiber şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Bu kelime genellikle yeşil çekirge şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilçekirge şeklinde olmalıdır.
'renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
TDK'ya Göre Siyah Zeytin Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Siyah kelimesi sadece aldığı ekler ile bitişik yazılır: Örneğin: Siyahlı Kadın - Siyahlık. Kelimenin Siyahzeytin şeklinde yazılması ise yanlıştır. Çünkü Türkçede hem nicelik hem de nitelik sıfatları isimlerden ayrı yazılır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Yeşilbiber (eski) / Yeşil biber (güncel) (Önemli not: BBC Türkçe dâhil birçok haber sitesi bu değişikliğin yapıldığını bildirse de bugün itibarıyla TDK sitesinde bu sözcük hâlâ “yeşilbiber” şeklinde birleşik yazılıyor.)
Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı siyah zeytin şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilfasulye şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
Türkçede birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan kelimeler bitişik yazılır.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
Birleşik yapılı olan kuru soğan kelimesi bitki kelimelerinden birinin adıyla kurulan birleşik kelimeler grubuna girer.
Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Dil Devrimi boyunca renk kelimesini kullan- mama eğilimine bağlı olarak fıstıki, filizî, gümüşi, altuni gibi eski şekiller birer belirtisiz ad tamlaması biçimine gümüş grisi, altuni sarısı, fıstık yeşili, filiz yeşili diye yeniden daha da Türkçeleştirilmiş, anlatıma açıklık kazandırılmıştır.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Bununla ilgili şöyle bir kural vardır. İki anlamlı kelime bir araya gelip yeni bir sözcük oluşturduğunda, bu kelimelerden hiçbiri ya da ikincisi anlam değişikliğine uğramıyorsa, ayrı yazılır. Ateş böceği örneğine bakıldığında da, kelimelerde bir anlam değişikliği olmadığı görülür ve bu nedenler ayrı yazılması doğrudur.
Ağustos böceği sözcüğü kişilerin yazım hatası yaptığı bir sözcüktür. Pek çok kişi kelimeyi birleşik yazarak büyük bir yazım hatası yapabiliyor. TDK'ya göre mutlaka "Ağustos böceği" şeklinde yazılması gerekiyor. Ayrı olarak yazılması gereken ve bitişik yazılması sonucunda yazım hatası yapılabilecek bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri