İzmir, istihdam edilme oranı açısından hizmet ve sanayi sektöründe Türkiye ve Ege Bölgesi ortalamasının üstünde yer almaktadır. Küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoparklar, İzmir sanayisinin gelişimine katkı sağlamaktadır.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır.
2000'li yıllarda devlet sektörlü işletmelerin payının azal- masının yanında Türkiye, genel olarak bir sanayi ülkesi görünümündedir. Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür. İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır.
Vali İsmail Çataklı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ziyaretinde Polateli'nde kurulan Organize Sanayi Bölgesinin tüzel kişilik kazandığını açıkladı.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
Ticaret Şehirleri
Ülkemizde ana yol güzergahında bulunan ve hinterlandı geniş olan bazı şehirlerimiz ticaret fonksiyonu sayesinde ön plana çıkmışlardır. Örnek olarak İstanbul, İzmir, Trabzon ve Samsun verilebilir. Bu şehirler hem limana sahiptir hem de önemli karayollarının bağlantısı üzerinde bulunurlar.
İlde sanayileşme düzeyi yüksektir. Manisa ilinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 2019 verilerine göre 1439'dur. Toplam sanayi işletmesi içerisinde %2,19'luk bir oran ile sanayisi gelişmiş olan illerimiz arasında yer almaktadır.
Manchester 18. yüzyılda dünyanın sanayileşmiş ilk şehri hâline gelmiştir.
Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir. Zaten bölgenin en büyük ve gelişmiş kenti İzmir'de bu bölümde yer alır.
Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Türkiye'de kuruluş onayını karma ve ihtisas OSB'lere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas OSB'lere (TDİOSB) ise Tarım ve Orman Bakanlığı veriyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 344, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 34 OSB bulunuyor.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'ndan (OSBÜK) alınan verilere göre, bugün itibarıyla Türkiye'nin 80 şehrinde 325 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bu organize sanayi bölgelerinde yaklaşık 50 bin fabrika üretim yapıyor. Söz konusu fabrikalar, yaklaşık bir milyon 750 bin kişiyi doğrudan istihdam ediyor.
İSO'nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 146. sırada yer alan Karsan'da bugün 1074 kişi çalışıyor. Karsan'ın Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 36.54 oranında hissesi ise BİST'de işlem görmektedir.
Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL'lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.2021'de reelde yüzde 23'lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Türkiye'nin En Değerli Şirketleri: 2023
Türkiye'nin en değerli 10 şirketi sıralaması ise şu şekildedir; Koç Holding. Sabancı Holding.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
Saraybahçe Belediyesinin adı İzmit olarak değiştirilmek üzere Kocaeli İlinde 'İzmit İlçesi' kurulmuştur. İlçemiz, 374.074'i aşkın nüfusu, 102 Mahallesi ile ülkemizin en önemli ilçelerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri