İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İYE'ler idrar yollarına zararlı bakteriler girdiğinde ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, genellikle kendi bakterilerimizin, ait olmadıkları yerlerde belirmesi nedeniyle ortaya çıkar ve bunlardan en yaygın olanı, normalde bağırsakta yaşayan E. Coli bakterisidir. Fakat bazen durumdan diğer bakteri türleri de sorumlu olabilir.
Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
İdrar yollarında enfeksiyon olması cinsel ilişkiye mani değildir.
Yani kişi idrar yolu enfeksiyonu kapmaz ve aynı zamanda herhangi bir kişiye bu hastalığı bulaştırmaz.
İdrar semptomları ve sertleşme bozukluğu
İdrar semptomlarının sertleşme bozukluğuna neden olup olmadığı net değildir, ancak genellikle, idrar semptomları kötüleştiğinde sertleşme bozukluğu daha da kötüleşir.
Genellikle nedeni bakteriler olan idrar yolu enfeksiyonları dünyada en sık görülen bakterilere bağlı hastalıklardır. Normalde kadınlarda daha sık görülen bu enfeksiyonlar yaşamın her döneminde böyle değildir. Örneğin bir yaşına kadar yeni doğanlarda erkeklerde kızlardan daha fazla görülür.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir: Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma. Genital bölgede ağrı Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
Alt idrar yolundaki enfeksiyonun tedavisi daha kolaydır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak böbrekleri ve üreter kanalını saran iltihaplar daha tehlikelidir. Uygun yöntemlerle tedavi edilmediğinde ise kendiliğinden geçmesi zordur.
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir.
Erkeklerde renkli uretral akıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler veren bu enfeksiyon, tüplerde tıkanıklık ve yapışıklıklara yol açarak sperm geçişini engelliyor ve kısırlığa yol açıyor.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri