“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlığını taşır. Maddeye göre memur; Tacir veya esnaf olamaz. Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz.
* Devlet memurunun bakkal dükkanı işletmesi mümkün müdür? Devlet Memurları Kanunu'nda, memurların Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacağı düzenlenmiş bulunmaktadır.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar.
Türk Ticaret Kanunu'na göre memurların ticaret yapması yasaklandığı için memur olarak çalışan kişiler e-ticarette yapamıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Devlet memurları, Devlet Memurları Kanunu'na göre, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz. Ticaret ve sanayi alanlarında görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak ya da komandit şirketlerde, komandite ortak olamazlar.
Öz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
Devlet memurlarının ticaret müesseselerinde çalışması, şirketin temsilciliğini yapması, yönetici pozisyonunda görev alması kesinlikle yasaktır. Sonuç olarak devlet memurlarının ortağı olduğu şirketlerde fiilen herhangi bir idari veya icrai görev alması ve şahıs şirketi kurması yasal olarak mümkün değildir.
Bu cezalar, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma şeklindedir.
"Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Buna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesine istinaden; Devlet memurlarının gelir getirici damızlık küçükbaş hayvan yetiştiriciliği faaliyetinde bulunamazlar.
Özellikle mesai çıkışlarında satış yapan seyyar satıcılar hem trafiği hem de kendi canlarını tehlikeye atıyor. Kabahatler kanununa göre kendilerine 154 lira ceza kesilse de otoyollarda satışlara devam ediyorlar. Seyyar satıcıların kazancı yaz aylarında günde 200 TL'yi bulabiliyor.
Devlet memurları zirai faaliyette bulunabilmekte, kira geliri elde edebilmekte, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında gelir elde edebilmektedir. Youtube kanalı oluşturmanın başlı başına yasak kapsamında değerlendirilemez.
Arabasını veya evini kiraya verebilir mi? Devlet memurunun aracını veya evini kiraya vermesi, Türk Ticaret Kanunu'na göre, (tacir) veya (esnaf) sayılmayı gerektirecek bir ticari faaliyet sayılmadığı için 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesindeki yasak kapsamında değildir. Bu nedenle aracını veya evini kiraya verebilir.
Bugün 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28.Maddesine bakıldığında, memurun Network Marketing sektöründe bulunan şirketlerin ürünlerini kullanmaları ve küçük ek gelirler elde etmelerinin önünde bir engel olmadığı anlaşılmaktadır.
Memurlar kanuna aykırı olarak ek iş yaparlarsa ciddi disiplin cezaları ile karşılaşıyor. 657'deki düzenlemeye göre, ticaret yapan ya da memurlara yasaklanan işlerde bulunanlara kademe ilerlemesinin durdurulması cezası veriliyor.
Devlet memurlarının yapabileceği ek iş sektörleri şu şekilde sıralanabilir: Zirai kazanç sağlayabilirler, Gayrimenkul ve menkulden kazanç elde edebilirler, bilirkişilik ve hakemlik yapabilirler. Aynı zamanda meslek saatleri dışında eğitim -öğretim ve sosyal ve mesleki nitelikteki kuruluşlarda görev üstlenebilirler.
Maddesi "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Devlet memurunun ticaret yapması suçunun cezası olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir derece hafifi aylıktan kesme cezasıdır. Ticaret yapan memurun bu şartlardan birini sağlaması halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine aylıktan kesme cezası verilebilir.
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
MEMURUN KAZANÇ GETİRİCİ FAALİYETİ YASAK MIDIR? 657 sayılı Kanun md. 125/D-h, memurun ticaret yapması yanında Devlet memurlarının yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını da yasaklamıştır.
Vermiş olduğu bu görüşe göre memurlar; Memurların, “özel kanunlarda belirtilen görevler”i yapmaları ve bu çerçevede gelir elde etmeleri mümkündür. Bu faaliyet mesai saatleri dışında olabileceği gibi kurum izni ile mesai saati içinde de olabilir.
Devlet memurunun tek başına ticari araç sahibi olması sorun teşkil etmez. Sorun teşkil eden husus, ticari araçla ticari kazanç edilmeye başlanmasıdır.
Bu nedenle devlet memurlarının apartman ya da site yöneticiliği yapmalarının ve huzur hakkı almalarının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri