Erken hasat zeytinyağı için gereken zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Zeytinin yeşil şekli ile işlemden geçmesi sonucu sofralarınıza lezzet katan yağlar hazırlanır. Meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağları yüksek aroması ve düşük asit oranı ile lezzetini ikiye katlıyor.
Zeytin, kasım ile mart ayları arasında olgunlaşır. Koyu mor ya da siyah hale dönen zeytin hasat edilerek zeytinyağı elde edilir. Erken hasat zeytinyağı için ekim ayında yani zeytin henüz yeşilken hasat yapılır. Henüz olgunlaşmamış zeytinler, tüm sızma zeytinyağı elde etme aşamalarından geçirilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin ekim ve kasım aylarında toprağa düşmeden toplanıp soğuk sıkım yöntemi ile yirmi yedi derece suda ezilmesi ile elde edilmektedir.
Zeytin Ne Zaman Toplanır? Çekirdeği sertleştikten sonra zeytin içerisinde yağ tutmaya başlar. En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder.
Özetle; zeytinliklere gidip henüz olgunlaşmamış ve zeytin taneleri hala yeşilken hasat eder, 27˚C altındaki sıcaklıkta hamuru yoğurur ve en son çıkan yağda da sıcaklığı 27˚C altında ölçerseniz erken hasat soğuk sıkım naturel sızma zeytinyağı elde etmiş olursunuz.
İlgili 38 soru bulundu
Yüksek Isıdan Koruyun. Erken hasat zeytinyağının aroma ve kokusundan dolayı salata ve soğuk yemeklerde kullanılmasını önerilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
2- Oleuropein kaynaklı acımsılık : Zeytinin doğal yapısında bulunan oleuropein, özellikle taze sıkımı yapılmış soğuk sıkım erken hasat zeytinyağında yoğun miktarda bulunur. Bu acımsı tat size rahatsızlık vermez, kötü koku ya da ağırlık yoktur.
Erken hasat yağda daha fazla besin değeri vardır (yukarıda da bahsettiğimiz antioksidan, klorofil ve fenolik bileşenler yönünden zengindir) özellikle de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında oldukça aromatik, keskin karakterli zeytinyağları elde edersiniz.
İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur. Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir.
Erken hasat edilen (eylül-ekim aylarında) zeytinden çıkarılan yağ yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıdayken, geç hasatta (kasım-aralık aylarında) olgunlaşan meyveden çıkarılan yağ miktar olarak fazla, sarı renkli ve yüksek asitlidir.
Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Erken hasat zeytinyağı diğer zeytinyağı türlerine göre daha lezzetli bir yapıya sahiptir. Böylelikle bu zeytinyağını hem sıcak hem de soğuk yemeklerde, salatalarda kullanabilir ve yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
normal olarak zeytinin yağı olgun zeytinden çıkarılır. fakat günümüzde farklı bir tat arayanlar veya farklı ürün elde etmek isteyenler, olgunlaşma süresi tamamlanmamış, rengi henüz koyulaşmaya başlamamış zeytinleri (erken) daldan kopararak bu zeytinden yağ elde ediyorlar. buna da erken hasat zeytinyağı deniliyor.
Bu dönemde toplanan zeytinlere soğuk sıkım (en fazla 26 °C ) uygulandığında, zeytinin cinsine göre değişmekle birlikte (Tirilye tipi için) ortalama 8.5 kilogram zeytinden 1 kg Erken Hasat Zeytinyağı elde edilmektedir.
Zeytinyağının asit oranı %0.8'e kadar olanları “sızma” zeytinyağı olarak tanımlanır. Bu tür yağlar tüketim için uygundur. Asit oranları incelendiğinde %2'nin altında olan yağlar da “natürel birinci” olarak tanımlanır. bu yağlar da tüketime uygundur.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Erken Hasat Zeytinyağı Yemeklerde Kullanılır mı? Erken hasat zeytinyağı, sızma zeytinyağının aromatik lezzetine sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılabilir.
Zeytinyağı çok uzun zaman boyunca tazeliğini koruyan bir ürün değildir. Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Hasat edildiği ve yağ çıkarıldığı zaman zeytinde bulunan polifenol miktarı zeytinin rengini belirler. Örneğin zeytinin henüz olgunlaşmadığı ve yeşil renge sahip olduğu dönemde erken hasat zeytinyağı elde edilir. Zeytin yeşilken toplandığı için erken hasat zeytinyağının rengi de yeşilin tonlarında olur.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri