Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Dağılım. Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır. Bakırköy dışında Ermenilerin çoğunlukta olduğu diğer yerler ise; Kurtuluş, Samatya (Koca Mustafa Paşa) ve Yeşilköydür.
Bu bölge, Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Çünkü M.Ö. 3. Binyıla ait Akkad çivi yazılı belgelerinde de Doğu Anadolu bölgesine “Armanu” yada “Armenia” denilmekteydi. Demek oluyor ki, Ermenilerin bu bölgeye gelmesinden yaklaşık 1600 yıl önce de Doğu Anadolu Bölgesi “Armenia” adıyla anılıyordu.
Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır.
İlgili 27 soru bulundu
1828 yılında İstanbul Ermeni Patrikliğinin baskısı ve Ermeniler arasında artan iç çatışmaların sonucu olarak Padişah II. Mahmut tarafından çıkartılan bir fermanla, Ankara ve İstanbul'da yaşayan Katolik Ermeniler, Osmanlı sınırlarında bulunan bölgelere zorunlu olarak göç ettirilmişlerdir.
O yüzden bu gruba Hıristiyan Ermeniler diyorum, yani resmî olarak devlet tarafından kabul edilen Ermeniler. İkinci grup özellikle Ermenistan'ın bağımsızlığından sonra Türkiye'ye, daha doğrusu İstanbul'a çalışmaya gelen ve çoğunlukla kaçak çalışan Ermeniler veya göçmen Ermeniler. Üçüncüsü ise Müslüman Ermeniler.
"TUNCELİ'NİN YÜZDE 90'I ERMENİDİR"
Doğu Ermenice Ermenistan'ın resmî dilidir ve Eski Sovyet ülkelerinde genelde Doğu Ermenice kullanılır. Türkiye'de ve Batı Ermeni diasporası'nda ise Batı Ermenice kullanılır.
Bu kategori köken olarak kısmen Ermeni ya da başka ülkelerden gelen Ermeni kökenli Türk vatandaşlarını kapsamaktadır.
Başkent. Erivan, 1918'de Birinci Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Ermenistan'ın başkentidir.
- Benimki de dahil olmak üzere birçok Ermeni soyadı Türkçe kökenlidir zaten. Ermenistan bugünkü halinden çok daha büyükken pek çok Ermeni günümüzün Türkiye'si sınırları içinde yaşıyordu. Ve soyadları da Türkçe bir sözcüğün yanına Kardeşyan'daki gibi bir Ermeni takısı (yan) getirilerek yapılmıştır.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize ve Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri Trabzon Araklı Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur.
DERİK'İN ETNİK YAPISI, İLÇEMİZDE YAŞAMIŞ ERMENİLER, SÜRYANİLER, YEZİDİLER, YAHUDİLER VE MÜSLÜMAN OLAN ERMENİ KÖKENLİLER: ERMENİLER VE SÜRYANİLER.
Ողջույն! Voghjuyn! İyi günler! / Merhaba!
2011 yılı itibarıyla Hristiyan Ermenilerin çoğu (%97), en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın kendi kilisesi Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de bir devlet dini haline gelen Hristiyanlığın ilk mezhebi olmuştur.
Ermenistan'da çoğunluğu Ezidi olmak üzere yaklaşık 40 bin civarında Kürt'ün yaşadığını kaydeden Hasanov, Kürtlerin büyük bir kısmının seçimde Paşinyan'ı desteklediğini söyledi.
Tunceli'nin ilk sâkinleri Orta Asya'dan gelen Türk kavimleridir. Tunceli'nin târihi Orta Asya asıllı Türk kavimleriyle başlar. Daha sonra da Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran Hitit Türkleri bu bölgeyi kendi sınırları içine dâhil ettiler.
Etimolojisi; "Dağlar" anlamına gelen Taur kökü ile ilişkilidir. "Dağlık Bölge" anlamına gelen yerli arkaik adı, Roma döneminde Latinize olarak "Taurezium" şekline dönüşmüş; daha sonra da bölgede baskın hale gelen İrani diyalektlerin etkisi altında ve halk etimolojisi yolu ile deforme olarak "Dersim" şeklini almıştır.
Erzurum, Van, Diyarbakır, Sivas, Trabzon'da Ermeniler nüfus olarak oldukça yoğundu.
Tarihsel olarak baktığımızda ise; Hemşinliler, Hemşin bölgesinde yaşayan ve Osmanlı döneminde, 1700'li yıllarda Müslümanlaşmış bir Ermeni topluluğu olarak tarif ediliyor.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Ermenice dilinde kullanılan ve 38 harfli bir alfabe olan ermeni alfabesi, Mesrop Maştots tarafından oluşturulmuş bir alfabedir. 405 yılında bulunan ermeni alfabesi hala Ermenistan'da kullanılmakta olan bir alfabe olma özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri