Diğer bir eserde ise, vadeli değer ile peşin değer arasındaki vade farkının, hesap planında açılacak “382-482 Ertelenmiş Gelirler” adlı bir hesapta takip edilebilmesi ve zamana paralel olarak faiz gelirleri hesabına aktarılması önerilmektedir (Örten vd., 296).
Ertelenmiş Gelirler, Cari Olmayanlar, bir şirket tarafından mal ve hizmetlerin teslim edilmesi yoluyla bir yükümlülüğün yerine getirilmesinden önce elde edilen geliri temsil eder.
Ertelenmiş hisse senetleri (deferred shares)
Ertelenmiş hisse senetleri, adi hisse senedi sahiplerinin sahip olduğu hakların, şirket satışı gibi belirlenen olayların gerçekleşmesine kadar geçen süre için geciktirilmiş hisse senetleridir.
Borsada işlem gören menkul kıymetlerin gerçeğe uygun değeri, borsa değeridir. Bu nedenle, borsada işlem gören menkul kıymetler borsa değerine göre değerlendirilir.
Vergi mevzuatı kapsamında iştiraklerin değerlemesine dair düzenlemeler, VUK' un değerleme hükümleri içeriğinde yer almaktadır. Bu düzenlemelere göre ortaklık oranı ne olursa olsun (gerek iştirak gerek bağlı ortaklık oranında yatırım yapılsın) VUK' un 279. maddesi gereği hisse senetleri alış bedeli ile değerlenir.
İlgili 45 soru bulundu
Ertelenmiş Gelirler, Cari dönem, henüz tamamlanmamış, teslim edilmemiş veya sağlanmamış mal ve / veya hizmetler için önceki mali dönemde alınan gelirleri temsil eder. Gelirler, cari dönem içerisinde gelir olarak tanınacak ve o zamana kadar yükümlülük olarak taşınacaktır.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Ertelenmiş vergi borçları: Vergiye tabi geçici farklar üzerinden gelecek dönemlerde ödenecek gelir vergilerini ifade eder.
Bu grup, içinde bulunulan dönemde ortaya çıkan, ancak gelecek dönemlere ait olan giderler ile faaliyet dönemine ait olup da kesin borç kaydı hesap döneminden sonra yapılacak gelirlerden oluşmaktadır. Bu bağlamda, 184 veya 284 nolu hesaplar “Ertelenmiş Vergi Varlıkları” hesabı olarak raporlanabilir.
İndirilebilir geçici farkların beklenen vergi oranları ile çarpılması sonucunda da “Ertelenmiş Vergi Varlığı” ortaya çıkar. Benzer şekilde dönem vergi matrahının yetersiz olması sebebiyle sonraki dönemde mahsup edilebilecek olan mali zararlar ile devreden vergi avantajları da ertelenmiş vergi varlığına yol açarlar.
Ertelenmiş vergi varlığının tespiti tüm geçici farklar için ertelenmiş vergi hesaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İndirilebilir tüm geçici farkların toplamı, kurumlar vergisi oranı ile çarpıldığında toplam ertelenmiş vergi varlığı bulunmuş olacaktır.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
Ertelenen vergi varlığı bilançonun aktifinde yerini alır. Ertelenen vergi geliri ise, vergi karşılıklarından düşülür. ÖRNEK : İşletmenin vergi matrahı için ayırabileceği amortisman tutarı 1 000 .
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
GELİR HESAPLARI
Bir işletmenin gelirleri, hem ana faaliyetinden hem de ana faaliyeti dışından elde edilebilir. Her ikisinin toplamına ise gelir denir. Gelirler, sermayede artışa neden olurlar. Diğer bir ifadeyle gelir; işletmelerin ana faaliyetlerinden ve ana faaliyetleri dışından elde ettikleri brüt toplam tutardır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
181 Gelir tahakkukları hesabı içinde bulunulan hesap döneminde ortaya çıkan tahsilatı sonraki dönemlerde gerçekleşecek olan gelirlerin kaydedildiği hesaptır. Bu tür gelirler, dönem sonunda tahakkuk etmesine rağmen henüz borçludan isteme hakkı olmayan alacakları temsil eder.
181 Hesap İşleyişi
Dönem sonunda, ilgili döneme ait borç olarak hesaplanacak tutarlar hasılat ve gelir hesapları karşılığında olarak bu hesabın borcuna kaydedilir. Sonraki dönemlerde ise alacağın kesinleşmesi durumunda ilgili hesaptaki alacağa karşılık olarak aynı yine ilgili hesabın borcuna kaydedilerek kapatılır.
393- MERKEZ VE ŞUBELER CARİ HESABI
Merkezin şubelerle, şubelerin merkezle veya kendi aralarındaki borç ve alacak ilişkilerinin izlendiği borçlu ve alacaklı olarak çalışan hesaptır.
İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
Mali kâr ise dönem kârı üzerinden vergilendirmeye dair kuralların uygulandığı vergi matrahıdır. Bu matraha kanunun kabul etmediği giderler eklenir ve yine kanunun daha önce vergilendirdiği gelirler ile istisna ve muafiyetler çıkarılır (Yılmaz;2005:1-3). Bulunan sonuç Mali Kâr olur. Bu kâr üzerinden vergi hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri