Köpeklerde Dışkı Kıvamı Köpeğinizin yeterince su aldığından emin olun. Sıvı dışkı, köpeklerde ishal belirtisidir ve izlenmelidir. Bununla birlikte, bu durum hafifse ve bir veya iki gün içinde düzelirse, özellikle köpeğiniz kusmuyorsa, iştahı iyiyse ve normal davranıyorsa, genellikle endişelenmenize gerek yoktur.
Susuz kalmaması için sonrasında bol su içtiğinden emin olun. Kolay sindirilebilir, az yağlı, yüksek lifli yiyecekler sunun. Ticari diyetler mevcuttur ancak yoğurt, pirinç, kepekli makarna veya patates ile tavuk veya balıktan oluşan yumuşak bir diyet uygundur.
İshal olan köpekler, özellikle sindirim sistemleri ciddi şekilde bozulmuşsa kusabilirler. Bu bir dehidrasyon belirtisi olabilir ve köpeğin derhal veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Ayrıca ishal olan köpekler yemek ya da içmek istemeyebilir.
Çoğu insan, mikroskop olmadan bir dışkının içinde neler olduğunu çok fazla göremez. Sağlıklı köpek dışkısı, yoğunluk açısından oyun hamuru gibi biraz sert olmalıdır.
"Köpek kakası nasıl olmalı?" sorusunun cevabı kahverengi ve hafif sert olmalıdır şeklinde verilebilir. Bu kaka yapısı bağırsak ve sindirim sağlığının yerinde olduğunu gösterir. Eğer köpeğinizin kakası çikolata renginde ve ele alındığında dağılmayacak sertlikteyse korkulacak bir şey yok demektir.
İlgili 20 soru bulundu
3.İç Parazitlerin Belirtileri Nelerdir? Köpeklerde iç parazit enfeksiyonlarının belirtileri parazitin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
Yetişkin bir köpek günde bir kez kaka yapar, ancak günde 3 defaya kadar da çıkabilir. Yavru köpeğinizin kaka yapma programı düzene girdikçe, onlar için neyin "normal" kabul edildiğini görmeye başlayacaksınız.
Uzmanlara göre, köpeklerin genellikle günde üç ila beş kez idrara çıkmaları gerekir.
Çöp, bozulmuş yiyecek veya oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar. Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar, kamçı kurtları, Coccidia ve Giardia dahil parazitler. Bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi.
Üşütmeye bağlı ya da aşırı kar yiyen köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları şekillenebilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda kan, vücut ısısında artış gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu tip olgularda, veteriner muayenesi ihmal edilmemelidir.
İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
İSHAL ÖNLEYİCİ (PECTOLAN) ; İshal Önleyici (Pectolan) hayvanlarda beslenme kaynaklı oluşan ishalin önlenmesi ve akut ishalin durdurulması amacıyla kullanılır.
Köpeğiniz ishal olduğunda öncelikle kesinlikle gıda alımı kesilmemelidir. Fakat mama miktarı azaltılmalıdır. Midenin ve bağırsakların biraz rahatlaması gerektiğinden yumuşak ve yağsız besinler verebilirsiniz. Örneğin yağsız beyaz pirinç, haşlanmış tavuk veya bağırsakta su tutan gıdaları verebilirsiniz.
Veteriner hekiminiz köpeğinize, ishal önleyici maddeler, iç parazit ilaçları ve probiyotikler (bağırsak sağlığını destekleyen bakteriler) reçete edilebilir. İshalli köpeklerde yardımcı olabilecek birkaç probiyotik ürün vardır.
Amerika'da köpeklerle ilgilenen bir vakıf konumundaki American Kennel Club Canine Health Foundation'a göre sıcaktan tehlikeli derecede etkilenmiş bir köpekte kasılmalar başlayabilir, kusma veya ishal görebilir ve ayrıca diş etleri veya dili maviye veya parlak kırmızıya dönüşebilir.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
Dış Parazit Belirtileri Nelerdir ? Tüylerde dökülme, tüylerin canlılığını kaybetmesi, deride kızarıklık, kaşıntı, deri üzerinde yara oluşumu gibi belirtilerdir. Köpeklerde iç parazit daha çok dışkılarında fark edilir.
İç parazit ilacı yan etkileri: Kusma ve ishal en bilindik yan etkileridir. İkisi de sindirim sisteminin bakteri florasını bozması sebebi ile oluşmaktadır. Dikkat edilmesi gerekenler: İç parazit sonrası birkaç saat içerisinde 1-2 kez kusma, ilk 3 gün içerisinde 1-2 kez dışkı yumuşaması normaldir.
Parazitlerin ikinci grubu olan çok hücreliler yassı solucanları içine alır. Yassı solucan (Plathelminthes) grubundaki sestodların (şeritler) bir türü olan Echinococcus granulosus köpeklerde bulunur. Köpek dışkısı ile atılan yumurtaların ağızdan alınması ile insana bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri