Beyaz undan yapılan mayalı hamur, ince açılarak yufka haline getirilir. Elips şeklinde yöresel olarak rapata adı verilen kalıbın üzerine yerleştirilir. Ardından bu yufka rapata yardımıyla tandır duvarına yapıştırılır. Yaklaşık 15-20 saniye pişen yufka el ile duvardan alınır ve tüketime hazır hale gelmiş olur.
Hamuru açarken az un kullanmaya ve ununu silkelemeye dikkat edin ki unsuz lavaşlarınız olsun . Hamuru açarken her yerinin eşit kalınlıkla olması da önemli bir püf noktasıdır buna da dikkat edelim. Ne kadar ince açarak pişirirseniz o kadar yumuşak lavaş ekmekleriniz olur.
Aralarındaki fark ise lavaşın mayalı, yufka ekmeğinin ise mayasız buğday unundan yapılması. Lavaş, 'tandır' denilen geleneksel yöntemlerle toprak veya taş fırınlarda pişirilirken; yufka, ateş üzerine konan bir sac üzerinde pişiriliyor ve daha uzun süre dayanması için mayasız hamurdan yapılıyor.
Restoranlarda yenilen tantuni, kebap ve lavaş dürümler onunla hemen hazırlanır. Bir güzel yanı da bizim için geleneksel bir lezzet olsa da Dünya mutfaklarındaki farklı tatlara da çok uyumludur lavaş ekmek! Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur.
Tandır Lavaşı; yemeklerin, kebapların yanında sunabileceğiniz Anadolu tarihinin en keyifli ekmeklerinden biridir. İnce hamurdan açılmış yufka benzeri bir çeşit ekmektir. Tandırda odun ateşinde pişirilerek üretilmektedir. İspanyolların Tortilla diye adlandırdıkları ekmek çeşidiyle birbirlerine benzemektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Lavaş, genellikle mayalı, geleneksel olarak tandırda veya tavada pişirilen, Güney Kafkasya, Batı Asya ve Hazar Denizi'ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir. Lavaş, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'de en yaygın ekmek türlerinden biridir.
Isınan tavanın üzerine açtığınız lavaş ekmeğini koyun. Her iki tarafını hafifçe kızarana kadar pişirin. Lavaşı pişirme esnasında tavanın ısısı çok fazla olursa lavaş ekmeğiniz kuruyup, yanabilir. Ardından tavada pişen mayasız lavaşları servis tabağı üzerine üst üste dizin.
Biri mayasız hamurla, ocakta pişen, kebapla veya kahvaltılarda dürüm yapabileceğiniz lavaş. Diğeri de, mayalı hamurla, üzerinde çörek otuyla, kebapçılarda gelen tombik lavaş.
Geniş bir kaba ılık süt, ılık su, yaş maya, tuz, şeker ve sıvı yağ ilave edin, karıştırın. Az az un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Ele yapışsın, çok toparlamayın.
Lavaş ekmeği, geleneksel olarak un, su ve tuz ile yapılan bir ekmek tarifidir. Biraz daha lezzetlendirmek için, içine bu tarifte olduğu gibi az miktar zeytinyağı ya da su miktarını azaltıp, su yerine süt katarak da yapıldığı olur.
Pişirirken hem soğumamaları hem de kurumamaları için pişirdiğiniz lavaşların üzerine mutlaka bir bez örtün ya da poşete koyun. Eğer hemen çeviremez ve kurutursanız üzerlerine su serpip bekletebilirsiniz.
Yumuşacık Lavaş yapımı, Sütlü Lavaş Tarifi için su yerine süt kullanılır. Yumuşak lavaş tarifinde ayrıca yağ ilavesi edilir.
Lavaşın için ince bir kat sostan sürün. Ardından içini bol bol rendelenmiş kaşar peyniri, sucuk, sosis ve sebzelerle doldurun. Lavaşı katlayıp üzerine kalan sosu sürün. Tost makinesinde peynirler eriyene kadar pişirin.
Oda sıcaklığında beklemiş yumurtaları derin bir kasenin içine kırın. İçine bir miktar tuz atıp çatalla iyice çırpın. Çırpma esnasında tuz atmanız ve çatalı havalandırarak çırpmanız omletinizin iyice kabarmasını sağlayacaktır.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Lavaşın kalorisi beyaz ekmeğin kalorisinden düşüktür. ... Kalorisine ilaveten lavaş ekmeğinin besin değeri de normal ekmekten daha azdır. Bu yüzden öteki ekmek çeşitlerine göre fazla kilo aldırmaz. 100 gram lavaş ekmeğinde 12.46 gram yağ, 3.59 gram protein, 15.04 gram karbonhidrat bulunur.
Boş kalan kısmı malzemelerin üzerine doğru yarım ay şeklinde kapatın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine kenarları bitişik olarak (Ekmekler pişerken içindekiler akmayacak) yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10 dakika pişirin.
14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
Ekmek yerine lavaş yiyebilir miyim? 🔻 Bir dilim tam buğday lavaş (70 gram) yiyecekseniz, diyetinizden yaklaşık 3 dilim ekmek (75 gram) eksiltmeniz gerekir.!
Lavaş ekmeği incecik yapısıyla yedikçe yedirten türden bir ekmektir. Özellikle de aç olarak yemek masasına geldiyseniz kaç adet yiyeceğinizi hesaplayamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri