Erzurum'da çay genelde , açık içilir (Çok fazla demlenirse çayın acıyacağı düşünülür. Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir.) Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.)
ERZURUM'DA ÇAY İSTEME ; Birinci bardak; Bitene çay ver. Üçüncü bardak; Hele doldur. Dördüncü bardak; Doldur daa neye bahisan.
Kıtlama şeker ile çay içilirken öncelikle kıtlama şeker ağza atılır ve akabinde çaydan bir yudum alınır. Sonra ise şekeri dilinin altından çıkarıp ağız içerisinde bir tur dolaştırıp tekrar dil altına alınmalıdır. Genel olarak kıtlama şeker bu şekilde tüketilmektedir.
Çayı direkt demliğe koymadan önce sallayarak tozunu aldırırız. 3 çay bardağı çay koyduktan sonra çayı ıslatmadan soğuk suyu demliğin tek noktasından doldurmak gerekli. Islattığınız zaman çayın tozu demliğin içerisine karışır o zaman da çay bulanır.
Limonlu Çayı (antik grek:Lamos, Latin: Lamus), Toroslardan kaynağını alan, Mersin ili sınırlarında bulunan çay. Karaaydin yöresinde Yüğlük Dağından kaynağını alır, Aksıfat Deresi ile birleşir Limonlu'da Akdenizi dökülür. Halk arasındaki adı Lamas Çayı'dır.
İlgili 23 soru bulundu
Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın. Çayın demlendiğini çaydanlığın üst kapağını açarak anlayabilirsiniz. Eğer çay taneleri dibe çöktüyse tavşan kanı çayınız hazır demektir.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Altta su kaynarken, üstteki demlik de yavaş yavaş ısıtılıyor. Demleme sırasında su, yüksek bir mesafeden hava ile temas edecek şekilde ve demliğe hep aynı, tek bir noktadan bırakılıyor. Demlik çaydanlığa oturtuluyor ve 15dk. kısık ateşte demlendiriliyor. Taze çay gibisi yok!
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
ÇAY DEMLERKEN YIKANIR MI? Çayın yıkanması konusunda fikir ayrılıkları bulunsa da çay yapraklarının üzerinde biriken tozun giderilmesi, çayın demlenirken daha berrak görünmesi için yıkanması önerilir. Bu açıdan çayı önceden yıkamak, özellikle de açıkta satılan çay almanız durumunda tercih edilebilir.
Bazıları metal tercih etse de, demliğin porselen ya da camdan olması çayı daha iyi demler ve çok daha lezzetli olur. Bazıları önce çayı koyup kaynamış suyu üzerine dökerken, yavaşça demlenmesini beklemektedir. Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir.
Çay zevkini doruklarda yaşamak isteyenler için bizim tavsiyemiz plastik ve karton bardakta çay içilmemesi yönündedir. Hele bir de sağlığınıza önem veriyorsanız -ki bizce vermelisiniz- karton, plastik ya da buna benzer hammaddelerden oluşturulmuş bardakları çay içerken tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz.
Önce hemen belirtmeliyim ki sadece Erzurumlular değil; Erzincanlılar, Bayburtlular, Vanlılar, Muşlular, Bingöl, Kars ve Ağrılıların da özellikle ovalarında oturanlar çayı kıtlama içerler.
Erzurum'da ve pek çok Doğu yöresi illerinde severek tüketilen kıtlama şekerinin bir hikayesi vardır. Bu hikayeyi sizlerle paylaşalım. Şekerin adının “kıtlama” olmasına değinelim önce. Kalın ve sert bir yapısı olan bu şeker, dişlerin arasında ezildiğinde “kıt” sesi çıkarmaktadır.
Bardak poşet çayı yaklaşık 2 dakika bardağa batırıp çıkarmalısınız. Poşet çay kullanımı konusunda tercihiniz bardak poşet çaydan yanaysa, çayın lezzetini ve aromasını alabilmeniz için yaklaşık 2 dakika çay poşetini bardağa batırıp çıkarmalısınız. Bu hareketi toplamda 8-10 defa yapmanız yeterli olacaktır.
Çay yanına tarifler listesinde; kek, pişi, poğaça, kurabiye ve atıştırmalık çeşitler yerini aldı. Şimdi ise sırayı güzel bir çay yanı salatası tarifi alıyor.
Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz. Diğer kolay yöntem ise, çayı sıcak suyun üzerine salıp, kendi halinde çökmesini beklemektir.
Çayın tadının acı olmaması için çayınızın taze veya uygun şekilde muhafaza edilmiş olması gerekir. Alt demlikte su kaynarken, üst demlik boş olmalıdır ve asla ısıtılmamalıdır. Su kaynarken çayı demlemek yanlıştır.
Gerdek gecesinde yeni çift önce "aynı yastık çayı" içer. Damat gelinine bir bardak çay verir, gelin bir yudum içtikten sonra damata iade eder, damat da bir yudum içince ikisinin hayatında önemli bir olay tamamlanmış sayılır.
Çaycıların çay satarken söyledikleri yegane söz öbeği…
dolayısıyle tavşan kanı tabiri esasen çayın demli olması değil, bereketli, bol olduğu anlamına geliyormuş..
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri