Çay ağacı Osmanlı topraklarının pek çok yerinde yetiştirilebilir. Çayın tabiatına uygun vilayetlerimiz ise, Erzurum, Sivas, Ankara, Bursa, Aydın, Adana, Halep, Suriye vilayetleriyle İstanbul civarlarıdır.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir.
kiraz, vişne, erik, armut, kaysı, şeftali , ceviz ve dut olup, Bu meyve türleri için koleksiyon meyve bahçesi tesisi: 597,5 da olacaktır. Erzurum İline bağlı 20 ilçede meyveciliğin yaygınlaştırılması amacıyla elma, kiraz, vişne, erik, armut, kaysı, ceviz, dut ve şeftali fidanı temini ve dağıtımı.
Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.) Çay, yanında limon olmadan ortaya getirilmez.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Erzurum rakımını 1800 metre üzerinde kabul edersek Erzurum için satın alabileceğiniz ceviz fidanı çeşitleri şebin, bilecik, fernor, kaman1 cevizidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sadece Iğdır'ın yükseltisi az olduğu için burada farklı bir iklim görülür. Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.
Erzurum'da çay kaşığına ne denir? Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir. O kadarcık az demi bile çok bulanlar; çok sıcak su, azıcık dem koy(dur)arak, adına "kant" denilen çaydan içerler.
Kocalar kadınlara göre daha çok kelime kullanıyorlar ve eşlerini şöyle çağırır; Alem, avrat, bayan, beynamaz, birtanem, canım, ceylanım, cicim, ciğerim, çocuklarımın anası, densiz, dilbaz, dilber, evün direği, evümün güli, felek, gezegen, gız gari, gönlümün tahtı, güzel, gözüm, gözümün çırası, gözümün nuru, gülüm, ...
Dadaş: Meşhur Erzurum erkek ünvanı, mert, cesur, vatansever, sözüne güvenilir erkek. Ağabey manasına da kullanılır.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Erzurum'da yetişen fındığın, Karadeniz'deki fındık çeşitlerinin soğuğa dayanıklılıklarını artırma adına önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan aşırı soğuklar fındık ürününün zarar görmesine neden oluyor.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile kentin çeşitli yerlerinde kurulan seralarda karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, domates, salatalık, mısır ve yeşil sebzeler yetiştiriliyor.
Erzurum'da Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri, bahçesi bulunmayan vatandaşlara örnek olmak ve üretimini teşvik etmek amacıyla su borularında çilek yetiştirdi.
Şeftalinin En Kralı Erzurum'da Yetişiyor! - Erzurum Portalı Erzurum'a 90 km mesafede olan Uzundere Dünya'nın en lezzetli Şeftali hasadı başladı...
Çay ilk olarak milattan önce 2737 yılında, Çin'de medikal amaçlarla kullanılmaya başlanmış. Zaman ilerledikçe çayı suyla bir araya getirip bir içeceğe dönüştürmüşler.
Kıtlama şeker, çayı tatlandırmak için kullanılan Erzurum yöresine ait bir şekerdir. Kıtlama şeker ile çay içilirken öncelikle kıtlama şeker ağza atılır ve akabinde çaydan bir yudum alınır. Sonra ise şekeri dilinin altından çıkarıp ağız içerisinde bir tur dolaştırıp tekrar dil altına alınmalıdır.
Yener Temelli, soğuk suyla demlenen çayın ömrünün daha uzun olduğunu ifade edek, "Soğuk suyla demlenen çay daha lezzetli oluyor. Diğer şekilde yapılan çay yarım saat içerisinde bozulmaya başlıyor. Kötü bir koku oluşmaya başlıyor.
Erzurum 2400 Rakımda, Kestane, Ayva ve Kayısı Yetiştirmeyi Başardı
Lavanta, Akdeniz kökenli bitki türü olup Erzurum'da da yetişmektedir.
Yaban mersini nerede yetişir? Fundagiller familyasına ait yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika'dır. Türkiye'de ise en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir.
Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9'udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir. Çayır ve mer'aları arâzinin % 68'ini kaplarken, ekili ve dikili arâzi % 18'dir.
Türkiye nüfus sıralamasında 29. Sırada yer alan Erzurum, yüzölçümü büyüklüğü bakımından 4. Sıralamasında yer almaktadır. Ayrıca Erzurum İli, Doğu Anadolu Bölgesinde 39°- 55 kuzey enlemi ile 41 derece 16 dakika doğu boylamı üzerinde bulunmakta ve bu ilin temel geçim kaynağı hayvancılık olmaktadır.
Erzurum, Cumhuriyet döneminde de il oldu ve hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Günümüzde Doğu Anadolu Bölgesinde en gelişmiş ve en büyük şehirdir.
Oğlak(gıdik), Köpek (gudik) , Kedi (pisik) Hindi (culuh), civciv(cücük), Fasülye (lobya), Mantı (hingel), Telis(çuval), Hala, (bibi), Teyze (eze), tulum (tuluh), patates( kartol) , Un Çorbası (herle),Dantel(tentene) , Beddua (gargış), Samanlık(merek), sergen (terek), çaydanlık(çaynik), Demin(bayah), kova(külek), havlu( ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri