Su ısındıkça taneciklerin hızlı hareket etmeye başlaması, gizlenen tatların da açığa çıkmasına neden olur. 1 ya da 2 gece beklemiş suyun tat dışında herhangi bir eksisi bulunmaz. Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir.
Suyun kendi ömrü sona ermese de şişelenmiş ve damacanayla satılan suyun son kullanma tarihi bulunmaktadır. Son kullanma tarihi geçen su sağlık açısından sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle su tüketirken fazla bekletmemeye ve son kullanma tarihine bakmaya özen göstermek sağlık açısından gereklidir.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı.
Pet şişelerde bulunan su tıpkı süt, peynir veya yumurta gibi üzerine basılı bir son kullanma tarihine sahip olması gerekmektedir. Pet şişeden kaynaklanan kimyasalların suya sızması, hem suyun genel tadını bozar hem de insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
İlgili 21 soru bulundu
Bir besin ya da içeceğin tazeliğini yitirmesi, genellikle son kullanma tarihinin geçtiğini gösterir. Bu durum, pet şişede ya da bardakta uzun süre beklemiş olan sular için de geçerlidir. Bekleyen su, ilk günkü tazeliğini kaybederek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Suyun kendi ömrü sona ermese de, şişelenmiş suyun genellikle bir son kullanma tarihi vardır. 1987'de New Jersey, şişelenmiş su da dahil olmak üzere tüm gıda ürünlerinin üretim tarihinden itibaren 2 yıl veya daha kısa bir sürede tüketilmesinı gerektiren bir yasa çıkaran ilk ve tek ABD devleti oldu.
Raf ömrü olan her gıda, ürün bozulabileceği gibi damacana su da bozulabilir. Zamanla içerisinde bulunan yararlı bileşenleri kaybetmeye başlayan ve hatta içerisinde zararlı bileşenlerin üremesine zemin hazırlayan su bayatlayabilir ve bozulabilir.
Damacana ambalajlarda 3 ay, Pet ambalajlarda 2 yıla kadar raf ömrü verilmektedir. Açıldıktan sonra 5 litrenin üzerindeki ürünler maksimum 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pet şişe alırken neye dikkat etmek gerekiyor?
Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Bakanlık, damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği, bu durumun ülke ekonomisine ve küçük ölçekli işletmelere mali açıdan zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıllık süreyi 5 yıl olarak değiştirdi.
Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.
Ağzı açık bir şekilde bekleyen su hava ile direkt temasta bulunur ortamda yoğun olarak bulunan karbondioksitin emilmesini sağlar. Bu emilim sonunda su kimyasal bir tepkimeye girerek karbonik asit oluşturur. Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Son tüketim tarihinin, Son Kullanma Tarihi (SKT) olarak da ifade edildiğini belirten Balcı, bu tarihin gıdanın güvenilirliği ile ilgili olduğunu; gıdanın kalitesi ve sağlıklı bir şekilde en son hangi tarihe kadar kullanabileceğini ifade ettiğini söyledi.
"TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR HASTALARA ZARAR VEREBİLİR"
Dr. Yusuf Karataş, bir ilacın son kullanma tarihi geçmesi halinde ilaçların etkilerinin azaldığını, etkisizleştiğini belirterek,"Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar bozuşma dediğimiz kimyasal toksit maddelere dönüşmekte, kullanıldığı zaman hastalara zararlı olmaktadır.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Vücudumuzun yüzde 75'i sudan oluşuyor. Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Arabada uzun süre beklemiş suyun tekrar kullanılmaması gerekir. Beklemiş ve sonrasında soğutulup tüketilen sularda soğutma işleminde çoğu mikrop canlı kalabilir.
Pet şişeleri tekrar kullanmayın
Su şişelerini gün içinde buzdolabında ya da güneş görmeyen serin bir ortamda bekletmek gerekir. Pet şişelerin tekrar kullanımı uygun değildir, cam şişeler her kullanımda deterjan ile yıkanmak koşulu ile süresiz tekrar kullanılabilir."
Şişelenmiş suların üzerinde son tüketim tarihi bulunmaktadır. Mikrobiyolojik açıdan bozulabilen ve kısa süre içinde insan sağlığı açısından riske yol açması muhtemel olan gıdalarda son tüketim tarihi belirtilmesi istenir.
( Cam şişenin kapağı dahil tümüyle camdan bir şişe ve suyun buharlaşma durumu söz konusu değil, mağarada sıcaklık sabit ve hiç ışık yok.
Sağlıklı bir su, berrak, renksiz, kokusuz, tortusuz olmalı, toksit maddeler içermemeli, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, kimyasal yönden içerdiği mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalıdır. Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
Çeşme Suyu Kaynatılıp İçilebilir mi? Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir.
Damacanalar tek seferlik değildir. Dolayısıyla farklı evlere girer çıkar ve defalarca kullanılırlar. Haliyle damacana sularında hijyenden bahsetmek mümkün değildir. Eğer sağlıklı ve hijyenik suya ulaşmak istiyorsanız tercihinizi su arıtma cihazından yana kullanmalısınız.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri