Anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan (kelimeler), anlamdaş, müradif, müteradif, sinonim anlamına gelir. Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe sözlükte yer alan bilgilere göre Kelimenin eş anlamlısı söz, sözcük, lügat'tır.
İlgili 31 soru bulundu
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı '' kelime '' sözcüğüdür.
Kelime kelimesinin eş anlamlısı SÖZCÜK kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Sual kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan eş anlamlı sözcükleri; Soru.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
CÜMLE KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI OLAN SÖZCÜK
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Adale kelimesinin Eş Anlamlısı 'kas' sözcüğüdür.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Eş anlamlı, diğer adıyla anlamdaş kelimeler, farklı yazılıp, okunsalar da görevleri ve anlamları aynıdır. Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Harf Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Kod, imge ve ses kelimeleri, harf kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri