Eşek arıları bal yapmazlar. Polinasyonda görevli değildirler. Etçil canlılardır. Tarım zararlılarının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenir çünkü yavrularını bu küçük böceklerle beslerler.
Eşek arıları bal yapmazlar. Yaban arının bal yapmamasının sebebi, yaban arının et yediğidir. Yaban arıları polenlerden çok daha fazla et yerler. Arılar et yerine polen yerler.
Eşek arıları, bazen sayıları binleri bulan koloniler halinde yaşarlar. Bu kolonilerde dişi arılar, kovanda yapılması gereken bütün işleri yaparlar. Yalnız eşek arıları ise tek başlarına yaşarlar ve dolayısıyla kolonileri yoktur.
Yabani çiçeklerin arılar tarafından toplanarak üretildiği bu bal, doğallığı ve berraklığı ile sofralarınızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olacak. Yüksek besin değeriyle bilinen Yabani Dağ Balı, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığınıza katkıda bulunur.
Bu tür arılar, diğer bütün koloni yapmayan arılarda olduğu gibi bal ve balmumu yapma özelliğinden yoksundur.
İlgili 21 soru bulundu
Bombus, yakın akrabası bal arısı gibi bal üretebilir. Ancak normal bal, daha konsantre ve daha şekerli olması nedeniyle, bombus balından daha uzun ömürlüdür. Ayrıca bombuslar normal bal arılarından daha az miktarda bal ürettikleri için, bombus balı üretimi çok kazançlı değildir.
Erkek arılar veya dronlar; arı kolonilerinde tek görevleri ana arıyla (kraliçe) çiftleşmek olan, bal üretmeyen arılar. Bir kolonide tamamı dişi olan işçi arılara kıyasla az sayıda (genellikle 300-3000) erkek arı bulunur.
Üstün petek örme özelliği İtalyan arısını, arılar arasında en iyi petek ve petekli bal üreten arı haline getirmiştir.
Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan ve son dönemlerde Balkanlar'dan İstanbul'a da gelerek Türkiye'de yayılımını hızlandıran böcek, günde 30 kilometre yol katediyor. İstilacı böcekle biyolojik mücadele için anavatanı Çin olan samuray arı olarak bilinen 'Japonika arı' türünün ithalatı planlanıyor.
Karanfil yağı, limon otu yağı, nane yağı, biberiye yağı ve rezene tohumu, eşek arılarını kaçırmak için kullanılabilir. İdris otu mumları, eşek arılarını uzaklaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Bu mumlardan birkaç tanesini bulunduğunuz ortamda yakın. Koku, arıların bölgede dolaşmasını önleyecektir.
Ülkemizde çok sık görülen eşek arısı türü ise sarıca denen bir türdür. Bu eşek arılarının ömrü 12 gün ile 22 gün arasında değişmektedir.
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.
Araştırmacılara göre, bal arılarının hiyerarşisinde, bir işçi arının kraliçe arı olabilmesi mümkün değil. Ancak eşek arılarında bu geçiş mümkün ve hayvanların mantıksal çıkarım yetenekleri bu örgütlenme açısından büyük önem taşıyor. Eşek arıları kolonileri tamamen dişilerden oluşuyor.
Eşek arıları bal yapmazlar.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Eşek arısı sokması genellikle hayati tehlike yaratmaz. Ancak alerjisi olan kişilerde eşek arısı sokması ciddi tehlike oluşturabilir. Alerjik reaksiyonlara göre kişide mide bulantısı, ateş, şişme ve nefes almada zorluk yaşanabilir. Eşek arısı sokmasında yüz ve dudakların morarması ve boğuluyormuş gibi hissedilir.
Sıcaklık 47 derece civarına geldiğindeyse bu eşek arıları ölürler, çünkü vücutları en fazla 45 dereceye kadar dayanabilmektedir.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
İki ayrı ırkın veya iki ayrı saf hattın veya ayrı bir ırkla değişik ırktan bir saf hattın, birbirleri ile melezleşmesi sonucu meydana gelen melezlere HİBRİD denir. Hibridler genelde kontrollü yapılırlar ve bunlara kontrollü hibridler adı verilir. En verimli koloniler hibrid kolonilerdir.
KARNİYOL ARI IRKI: Ana vatanı slovenya Koyu renkli kısa ve sık bir kıl örtüsüne sahip İşçi arılar gri ve siyah renkli görünürken ana arılarda daha çok gri ve kahverengi bantlar hakimdir En uysal arı ırkı olarak görülür Kışlama yeteneği iyidir Oğul verme eğilimi yüksektir Çevre şartlarındaki değişiklere adaptasyon ...
Wallace arısı, eşek arısına benzeyen yapısı ile büyük siyah ve geyik böceği gibi devasa çene yapısına sahip olan bir arıdır.
Bal Arısı: 3 ay kadar yaşayabilir. Arıların ömrü sezona ve aylara göre değişiklik gösterebilir. İlkbahar ve yaz aylarında 45 gün yaşarken, kışlatmaya giren arı ortalama 6 aydan daha uzun bir süre yaşayabilir. Yani arılar ne kadar uzun süre çalışırlarsa o kadar hızlı ölürler.
Ana arı ve işçi arılar dişi bireyler olup döllü yumurtalardan gelişirler. Erkek arılar ise dölsüz yumurtalardan gelişirler.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri