Diyabet (şeker hastalığı): Diyabet hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanmaktadır.
Şeker hastalarının neredeyse yarısının hiper- tansiyonu vardır. Şeker hastalığı ilerleyip böbrekleri etkilediği zaman her 10 diyabetliden 7-8'inin hipertansiyonu vardır. Şeker hastalarının düzenli doktor kontrolün- de olmaları ve her kontrolde tansiyonlarını ölçtürmeleri gerekir.
Yemek yedikten 2 saat sonra yapılan tokluk kan şekeri testinde sonuç, diyabeti olmayanlar için 140 mg/dL'den az, diyabeti olanlar için ise 180 mg/dL'den az olmalıdır.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Şekerli yiyecekler, tıpkı unlu ve tuzlu besinler gibi kan basıncını yükselterek yüksek tansiyonu tetikler. Yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız tatlı ve şekerli yiyecekleri aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalısınız.
İlgili 19 soru bulundu
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Halsizlik ve yorgunluk hissi. Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Diyabet hastalığı başta kalp damar, göz, böbrek ve sinirler olmak üzere birçok organ ve dokuda olumsuz etkiler yaratabilir. Kan şekeri ne kadar kontrolsüz ve yüksek olursa bu olumsuz etkiler de o kadar hızla gelişebilir ve şiddetli seyredebilir. Her hastanın komplikasyonlara yatkınlığı birbirinden farklı olabilir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Şeker düşüklüğü olan hipoglisemi hastalarında yüksek tansiyon daha sık görülmektedir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Ani kan şekeri yükselmesi, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacını da doğurmaktadır. Kişi sürekli olarak bir şeyler yeme ihtiyacı hisseder ve fazla yemek yeme sonucunda aşırı kilo alımı gerçekleşebilir. Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali ani şeker yükselmesinin diğer belirtileri arasındadır.
Yemekten sonra kan şekeri seviyeleri yükselir, genellikle yemekten yaklaşık bir saat sonra en yüksek seviyeye ulaşır.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
Hormonal bozukluklar, böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, böbrek damar hastalıkları, uyku apnesi, aort damarının doğuştan daralması gibi durumlar yüksek tansiyona neden olabilir. Tansiyonun en sık belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, kafada dolgunluk hissidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri