Bunun için öncelikli şart, evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlamalarıdır. Ardından D vize başvurusu yapılır ve çıkan vize ile Bulgaristan'a gidilip Oturum İzni alınır. 5 yıllık süresiz oturum izninin sonunda kişi Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapabilir.
Evlilikten dolayı alınacak oturumlar beş yıl boyunca geçici oturumlar olarak sürdürülür. Beş yıl sonra evlilik hala devam ediyorsa, yabancı uyruklu gelin veya damat artık sabit oturum (postoyanno prebivavane) ve Bulgar vatandaşlığını almaya hak kazanmış olacaktır ve bu kez vatandaşlık için müracaat edecektir.
Bir Bulgaristan vatandaşı ile evli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bu ülkeye gidebilmek için vize talebinde bulunurken eşinin vatandaşlığını neden olarak göstererek Bulgaristan Eş Ziyareti Vizesi başvurusu yapabilirsiniz.
Evlilik veya göç sebebiyle gerçekleştirilen Bulgaristan Vatandaşlığı başvuru talebinde oturum süresi öncelikli önem taşımaktadır. Bulgaristan Vatandaşı ile üç yıl veya daha fazla evliliği bulunanlar, vatandaşlık talebinden en az üç yıl önce süresiz veya uzun süreli oturum iznine sahip olmalıdır.
Bulgaristan vatandaşıyla evlilik dolayısıyla eş durumundan çifte vatandaşlığa başvurma hakkınız vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Bulgaristan vatandaşı bir kişiyle evlilik gerçekleştiren Türk vatandaşları, Bulgaristan vatandaşlığı alma hakkına sahip oluyor. Bunun için öncelikli şart, evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlamalarıdır.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına başvurusunun uygun (makül) bir sürede tamamlanması, verilen evrakların eksiksiz olması durumuna bağlıdır. Evlilik yoluyla vatandaşlık almak için istenen evrakların eksiksiz sunulmasının ardından bu süreç 1 ile 3 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Annenizin vatandaşlık işleminin tamamlanması mülakattan sonra yaklşık 1 yılı geçecektir. Ardından sizin vatandaşlık almanız ortalama 2-2,5 yıllık bir süreç ve sizler vatandaşlık aldıktan sonra aynı süreç çocuğunuz için de geçerlidir.
4- Bulgaristan vatandaşı ebeveyn üzerinden vatandaşlık: Annesi ya da babası çocuğun doğumundan sonraki süreçte Bulgaristan vatandaşı olmuşsa kişilerin ebeveyn üzerinden vatandaşlık alma hakkı bulunmaktadır. Bu kişiler yine ikamet ve dil şartı aranmaksızın vatandaşlığa başvurabilirler.
Bulgaristan Aile Birleşimi ve Evlilik vizesi d tipi uzun süreli vize olarak geçmektedir. Aile birleşimi vize başvurusu yaklaşık olarak 45-60 iş günü arasında sonuçlanır.
Bulgaristan vatandaşlığına başvuracak kişinin herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Başvuru sahibinin Bulgaristan'da geçimini sağlayacak bir işe sahip olması şartı var. 18 yaşını dolduran kişiler Bulgar vatandaşlığına şahsi başvuru yapabilir. 18 yaşının altındaki başvurularda ebeveyn izni beyan edilmeli.
Bulgar pasaportunuz ile Avrupa ülkelerinin tamamına seyahat edebilirsiniz, Polonya da dahildir. Bulgaristan vatandaşları Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkına sahiptir.
Kişi öncelikle D Vize alarak Bulgaristan'a gider ve burada Oturum İzni başvurusu yapar. Bulgaristan'da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. 2 yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkı elde etmiş olur.
Bu program kapsamında, 1 Milyon Bulgar Levası (Yaklaşık 512.000 Euro) tutarında 5 yıl süreli hükümet tahvili yapıldığında ve gerekli şartlar sağlandığında Bulgaristan vatandaşlık hakkı elde edilebilmektedir.
Bulgaristan Vatandaşlığı Almanın Şartları
Vatandaşlık başvurusu yapılabilmesi için öncelikli şart, başvuran kişinin Bulgaristan'da 5 yıl süresiz oturma iznine sahip olmasıdır. Bu sürenin 3 yılını doldurduktan sonra kişi önce oturum iznini kazanmış olur, ardından vatandaşlık başvurusu hakkına kavuşur.
Çifte vatandaşlık hakkı alan kişiler her iki ülkenin de kültürü ile kaynaşırlar, bu da özellikle kültürel gelişim için önemli rol oynar. Çifte vatandaşlığın diğer avantajları ise; her iki ülkede de oy kullanma, sosyal hizmetlerinden faydalanma ve eğitim fırsatlarından faydalanma olarak sıralanabilir.
Çifte vatandaşlığın elde edilmesi için üç esas koşul bulunuyor. Bunlar; Başka bir ülkenin vatandaşı olmak için hak kazanılmış olması; bu en mühim koşuldur, bu koşul yerine getirilmeden öteki koşulların yerine getirilip getirilmediğine bakılmaz. Çifte vatandaşlığın, her iki ülke tarafından da onaylanıyor olması.
2007 yılında AB üyesi olduktan sonra Avrupa Birliği üyesi ülkeler'in yanı sıra, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'ye yapılan seyahatlerde Bulgar vatandaşları pasaport ibraz etmek zorunda değillerdir, Bulgar kimliklerini göstererek seyahat edebilmektedirler.
1951 yılında göç eden ebeveyn vefat etmişse Adalet Bakanlığı'ndan yapılan sorgulamada “Bulgaristan vatandaşıdır” ibaresi yer aldığı takdirde gerekli prosedürler uygulandıktan sonra kişiye ebeveyn üzerinden vatandaşlık hakkı tanınmaktadır.
İsim Denklik Belgesi, Muhacir Kâğıdı, Tabiiyet Beyannamesi alma: 1-1.5 ay arası. Bulgaristan Adalet Bakanlığı'nda Kişinin vatandaşlık durumunu sorgulama: 3-3.5 ay arası. Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunun sonuçlanması: 3-3.5 ay arası.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Vatandaşlık sorgulama işlemi yapabilmek için nvi.gov.tr web adresine giriş yapmanız gerekmektedir, sonrasında ise vatandaşlık başvurum ne aşamada? sayfasını ziyaret ederek başvuru yapmış olan bireye ait " Başvuru numarası ve Doğum Tarihi " bilgileri ile online vatandaşlık sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri