Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Bu kişinin cinsiyetine, yaşına, sağlık durumuna göre değişmektedir. Günlük aldığımız Elementel magnezyum miktarı önemlidir. Günlük ortalama ihtiyaç kabaca erkekte 400 mg, kadında 300 mg olarak söylenebilir. Magnezyum eksikliği düşünülüyorsa günlük ihtiyacın üzerinde kullanılması önerilir.
Erkeklerde günlük 400 mg, kadınlarda günlük 320 mg elementel Mg ihtiyacı vardır. Besinler ile yeterli Mg alamayan kişilerin MG takviyesi alması faydalı olacaktır.
Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum formları. Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Ek olarak bazı magnezyum formlarının kullanımında ishal gibi yan etkiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda takviye kullanımına bir süre ara verilmelidir.
1- Magnezyum içeren destekleri doktor tavsiyesi olmadan yutmayın. Aşırı magnezyum huzursuzluk, kas krampları, bulantı, ishal yapabiliyor. 2- Kullandığınız magnezyum haplarının dozları ve yapısının seçimini de doktorunuza bırakın.
Çok sık görülmese de vücutta aşırı miktarda magnezyum olması çeşitli yan etkilere neden olarak ishal, kusma ve kan basıncında düşüşe sebep olur.
Kullanım Şekli: Tavsiye edilen günlük alım miktarı 11 yaş ve üzeri yetişkinler için yemeklerden 2 saat sonra 1 veya 2 tablettir. Ürünün içeriğinde bulunan magnezyum; Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar.
Magnezyum glisinat formu hücre içine hızlıca ulaşarak daha iyi uyumanızı sağlayacağı için gece yatmadan önce alınmalıdır. Magnezyum malat formu enerji metabolizmasında rol oynadığı için gün başlarken kahvaltıdan önce veya sonra alınmalıdır.
Magnezyum-taurin bileşiğidir. Taurin beyin yüzeyini sakinleştirir, bağışıklık sistemi hücreleri ve şeker metabolizmasında görev alır. Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir.
D vitamini ve k2 vitamini kemik sağlığı için ne kadar önemliyse magnezyum da bir o kadar önemlidir. Derimizde güneş ışınları yoluyla sentezlediğimiz veya dışarıdan takviye olarak aldığımız d vitamininin karaciğer ve böbrekte aktif hale dönmesi için magnezyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Genellikle, çoğu takviye 100-500 mg magnezyum içerir. Toleransınızı değerlendirmek için düşük bir doz ile başlamak en doğru yoldur.
Magnezyum seviyesini öğrenmenin en kolay yolu kan testidir. Magnezyum kan testi, yaptırılan diğer kan testleri gibidir. Bir hemşire ya da sağlık çalışanı koldaki ya da eldeki damarlardan kan örneği alır. Yapılan kan testinin sonuçlarına göre magnezyum seviyesinin düşük olup olmadığı görülür.
Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir. Magnezyumun D vitamininin işlevi için yararlı olduğu bilinir.
Ancak uzun süreli kullanımlarda böbrek yetersizliği görülebileceği gibi tendon reflekslerinde azalma, hipotansiyon, şuur bulanıklığı, yüksek dozlarda solunum felci, aritmi, hatta çok ender olarak kalp durmasına yol açabileceğinden; magnezyum doktor kontrolünde alınmalıdır.
Magnezyum takviyesi alırken, magnezyum sitrat, glisinat, aspartat gibi daha emilebilir formları tercih etmeniz öneriyoruz. Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum çeşitleridir.
İshal, böbrek hastalığı (özellikle böbrek yetmezliği), ülseratif kolit için magnezyum takviyeleri kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı ilaçların (antibiyotikler, digoksin, osteoporoz tedavisi için kullanılan ilaçlar vb.) kullanılması durumunda magnezyum gıda takviyeleri kullanılamaz.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
Uykuya dalabilmek ve uykuda kalabilmek için vücudun ve beynin rahatlaması gerekir. Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler.
Magnezyumun vücuda faydalarının yanı sıra cilde faydaları da çok fazladır. Magnezyum cilt için doğal temizleyicidir.
Vücutta ısı regülasyonu da buna dahildir. Bu nedenle yukarıdaki magnezyum eksikliğinde görülebilen uzun hastalıklar listesi sizi şaşırtmamalı. 2- Magnezyum vücudumuzda B-Kompleks vitaminler ile birlikte mükemmel enerji kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri