İnstant maya; suda eritmeye gerek kalmadan hamura eklenerek kullanılan bir ürün olma niteliği barındırmaktadır. Instant kuru hamur mayası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kullanımı esnasında suda eritmeye gerek kalmaksızın doğrudan una karıştırılmak suretiyle kullanımı mümkün olmaktadır.
Paketler halinde satılan kuru maya, unlu gıdaları hazırlarken tercih edilmektedir. Ilık su ya da ılık süt ile beraber karıştığında mayanın aktifleşmesi daha da hızlanır. Tercih edilen yemek hazırlığında kuru maya, ürünün daha yumuşak ve pofuduk olmasını sağlar.
Yaş maya veya kuru maya kullanıyorsanız mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak mutlaka dinlendirmelisiniz. Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz. Örneğin tarifinizde 40 gram yaş maya kullanılıyor. Bu durumda 20 gram kuru maya kullanmanız uygun olacaktır. Aynı şekilde kuru mayayı da yaş maya ile belirtilen miktarlarda değiştirebilirsiniz.
Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur. Diğer maya türü ise instant mayalar. Daha ince granüllü olan bu alternatif ürünleri ayrıca suda çözdürmenize gerek yok.
İlgili 24 soru bulundu
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Ardından hamurun mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir. İlk mayalama sürecinde hamurun 1 saat kadar bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Bir saatlik sürenin sonunda hamurun istene şekilde kabarmış olduğunu görmek mümkün olmaktadır.
1 paket kuru (instant) maya 1 yemek kaşığı ölçüsüne eşittir. 1 paket kuru (instant) maya 2 tatlı kaşığı ölçüsüne denk gelir. 1 paket kuru (instant) maya 5 çay kaşığı yapar.
Instant Maya
Hemen çözünen maya tipidir. Kurutma teknolojisi ile su içeriği % 5'e düşürülmüştür. Küçük ve kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur. Kullanımı çok kolaydır, kolayca çözünür, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direkt una eklenir.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Instant kuru hamur mayasıdır. Suda eritmeye gerek kalmadan doğrudan una karıştırılarak kullanılır. Garantili mayalama işlemleri için idealdir. Poşetin tamamı 500 g - 1 kg un içindir.
10 gram kuru mayayı ölçmek için kullanmamız gereken kaşık ölçüsü tatlı kaşığıdır. 1 tatlı kaşığı kuru maya yaklaşık 5,8 gr yapmaktadır. Yani biz eğer 2 tatlı kaşığı kadar kuru maya kullanacak olursak 10 gr maya kullanmış oluruz.
Açma Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Tarifte instant maya yerine kuru maya veya yaş maya kullanabilirsiniz. Kuru maya kullanmayı tercih edecekseniz, mayayı ılık süt ve şekerle 10 dakika aktifleştirdikten sonra hamuru yoğurmaya başlamalısınız.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Çörekler, poğaçalar, ekmek ve açma gibi hamur içerikli ürünler instant maya ile elde edilir.
Sofraların vazgeçilmezi hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alan poğaçalar, kuru mayayla yapılarak daha da lezzetli hale geliyor.
Instant Kuru Maya
Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Hamur yoğurmaya başlamadan önce doğrudan una eklenir. 500 – 1000 gram una 1 paket kullanılması tavsiye edilir. Serin ve kuru ortamda raf ömrü 2 yıldır.
İnstant Maya İle Harika Ev Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır? Unu bir kaba alıp mayayı, yoğurdu, şekeri, tuzu, yağı ekliyoruz karıştırdıktan sonra su ilavesi yapıyor ve yoğuralım. Hamur elimize yapışmayı bırakana kadar yoğuruyoruz.
Yuva Instant Mayayı çözdürmeden, doğrudan una karıştırınız. Uygulanan tarife göre değişebilir ancak 500 g-1 kg un için 2 yemek kaşığı (11 g) Yuva Instant Maya kullanılması önerilir.
Diğer bir maya çeşidi de marketlerde kuru maya olarak karşımıza çıkan maya aktif kuru mayadır. Yaş mayanın %92-94 kuru madde içeriğine kadar kurutulmuş halidir. Ayrıca aktif kuru mayalara emülgatör ilavesi de yapılabilmektedir. Su içeriğinin düşük olmasından dolayı dayanma süresi yaş mayaya göre daha uzundur.
Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz. Tüm maya türleri arasında sadece instant mayanın aktif olması için beklemenize gerek olmuyor.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
41-46 Santigrat Derece: Aktif Kuru Maya için en ideal Sıcaklıktır. 52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür. Genel ölçü olarak 1 TBSP Yaş Maya= 1.1/2 tsp Aktif Maya = 1.1/8 tsp İnstant Maya kullanılabilir.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri