Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
HPV virüsü, cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir.
Erkeklerde Genital Siğil Neden Çıkar
Siğillere neden olan tipleri genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Bulaşma kadından erkeğe veya erkekten kadına olabilir. Cinsel organda siğil bulunması Hpv virüsünün belirtileri arasındadır ve çoğunlukla kondom gibi korunma yolları bulaşmayı engellemez.
İlgili 32 soru bulundu
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Genital siğil, tedavilerinden 5-15 gün sonrasında yara iyileşmesi tamamlanınca cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak kişilerin tedavi sonrası dönemlerinde dahi cinsel partnerine bulaştırma riski bulunur. Bu nedenle partnerlerini, HPV aşısı önerilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV olması evliliğe engel değildir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Eğer ilişkide bulanacaklarsa ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir. Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
HPV virüsü taşıyan ve bu virüsü salgılayan bir kadınla ilişkiye giren bir erkeğe HPV virüsü bulaşır. Virüs bir kere bulaştıktan sonra bu kişiler ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı durumuna gelir. Erkekler açısından konuşacak olursak, bir erkeğin HPV taşıyıcısı olması eşittir bulaştırıcı olduğu anlamına gelmez.
Erkeklerdeki siğillerin kolaylıkla fark edilebildiğini ve erkeklerin kendi genital organını muayene etmesinin daha kolay olduğunu dile getiren Op. Işık, "Siğiller, görünür hale geldikten sonra erkek bulaştırıcı özellik kazanıyor ve HPV'yi kolay bir şekilde partnerine bulaştırabiliyor.
HPV (Genital siğil yapan virüs)
Cinsel organlarda siğil yapan virüstür (HPV- İnsan papilloma virüs). Özellikle oral sex ile kadından erkeğe bulaşma riski daha fazladır.
Yani bakire kızlarda da HPV görülebilir. Ayrıca vajinal seks dışında, oral seks veya anal seks ile de HPV bulaşabilir. Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir.
HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Bebekte nadir olarak hastalık yapar. Ortak kullanılan tuvaletlerden veya nesnelerden (jilet gibi) bulaş ise daha nadirdir. Kan yoluyla HPV'nin bulaşıp bulaşmayacağı da henüz netlik kazanmamıştır.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
HPV penis, makat (anüs), ağız, boğaz, ses telleri ve akciğerleri enfekte edebilir; lezyonlar siğil şeklinde ortaya çıkabilir. Yüksek riskli HPV türleri kansere neden olabilir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır. Genital siğiller kadınlarda; serviks, vulva ve vajende, erkeklerde ise; penis ve skrotum bölgesinde oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri