Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eğer eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi yapılmışsa borçlu olmayan eşin malvarlığına haciz işlemi gerçekleştirilemez. Ancak mal ayrılığı sözleşmesi yapılmamışsa dolayısıyla evdeki eşyalar diğer eşin kişisel malı sayılmayacaktır. Bu halde evdeki eşyalar haczedilir.
Eşin borçlarından dolayı sorumluluk 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu'nun 224. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir: “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.”
Eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. Bu durum sadece, eşin; özel kişilere olan borcu yönünden değil, kamu borçları yönünden de bu şekildedir.
Ancak bu paylaşım mal rejiminin sona ermesinden yani evliliğin sona ermesinden itibaren söz konusu olabilir. Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
İlgili 38 soru bulundu
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır.
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Haciz memuru borçlu için lüzumlu olmayan malları haczedebilmektedir. Evde olan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir ürün varsa bunlar haczedilebilir. Bunun dışında para, ziynet eşyası, antika eşya, değerli taşlar haczedilebilen mallar arasındadır.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde evlilik süresince mal ayrılığı uygulandığından, eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığı değerleriyle sorumludur. Dolayısıyla, evlilik devam ederken eşin borçları da, o eşe aittir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
Bireysel ihtiyaç kredisi gibi finansal desteklerde sorumlu, başvuruyu yapan kişinin kendisi olur. Banka, borcu bu kişiden tahsil eder. Dolayısıyla kredi kullanan kişinin borcundan eş sorumlu tutulamaz. Eşin mal varlığına veya gelirlerine haciz getirilemez.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Cevap: babanın oğlunu senetle icraya vermesi
Yasada borçlunun korunması diye bir kavram yok, uygulamada da yok. Baba il çocuk arasında borç olmasında bir istisna yoktur. Eğer icra takibi yapılır, icra takibinin kesinleşir ise hciz işlemlerin girişilebilir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Cebri icra yasağı, eşlerin birbirlerinden olan alacaklarından dolayı, birbir- lerine karşı icra takibinde bulunamamalarıdır. Eşler arasında cebri icra yasağının olması, evlilik süresince birbirlerine dava açmalarına engel değildir.
Eşini ekonomik olanaklarının üzerinde borçlandırmak, eşe uygulanan ekonomik şiddet türlerinden biridir. Eşin, kendi kararı alınmaksızın böyle bir borçlandırma gerçekleştirilemez. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Eşten habersiz, başkalarından borç almak da tamamen ortak hayatı çekilmez hale getirebilecek bir durumdur.
Ancak daha önceki yazılarımdan da hatırlanacağı gibi borç şahsidir. Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz.
Bazen de eşler davalar devam ederken kredi borcu bulunan dava konusu malvarlığını devir edebilmektedirler. Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki devir yapılmış olması mal paylaşımına engel değildir. Çünkü paylaşıma tabi malvarlıkları bakımından esas olan boşanma dava tarihinde o malvarlığının mevcudiyetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri