Dinen domuz etinin neden haram olduğunu kanıtlayan hadisler ve ayetler, aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir: “Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen…
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
O (Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-), onlara güzel ve hoş olan şeyleri helâl, pislik olan şeyleri de haram kılar..." (A'râf Sûresi: 157). Bu âyet, genel anlamda domuz etinin haram oluşunun sebebini de kapsamakta ve İslâm şeriatının nazarında pislik olan şeyler (habâis) kabilinden olduğuna işâret etmektedir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
Meal (Kur'an Yolu)
Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır. Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
Özellikle de vitaminler ve fosfor ve selenyum gibi mineraller açısından çok zengin bir ettir. Bu bakımdan, domuz etinin sağlıksız olduğu iddiasının anlamlı bir dayanağı bulunmamaktadır; tam tersine, domuz etinin içerik bakımından oldukça zengin olduğu açıktır.
Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
Migros Beylikdüzü şubesinde sadece domuz eti satılmıyor. Dinimizce haram kılınan bu hayvanın birçok ürünü de raflarda satışa sunuluyor. Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor.
Pis değil, etin tadı kesildiği bölgeye göre değişmekle beraber mesela domuz sosisi daha çok danaya benzerken bonfilesi tavuğa benzer.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir. Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi domuz eti tüketimine izin vermemiştir.
Domuz eti yemeyi en çok seven ülkeler Yıllık kişi başı domuz eti tüketimi (kg) Dünya: 10,678 kg OECD: 22,856 kg 1-Güney Kore: 31,565 kg 2-Vietnam: 25,017 kg 3-Şili: 24,762 kg 4-ABD: 23,983 kg 5-Çin: 22,718 kg 6-İsviçre: 22,460 kg 7-Paraguay: 21,479 kg drdatastats.com/ulkelere-gore-…
Domuzun daha başka zararları da tespit edilse, yine de (Mutlaka bu veya şu sebepten dolayı domuz haram edilmiştir) denilemez. Fakat hiç zararı tespit edilmese de dinimiz yasak ettiği için, domuz etini yemek haramdır. İpek ve altının erkeklere haram ediliş sebebine de bu açıdan bakmak gerekir.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Domuzun necâsetinin nasıl temizlenmesi gerektiği konusuna gelince, bazı âlimler, domuzun necâsetini, köpeğin necâsetine kıyas ederek birisi toprakla olmak kaydıyla yedi defa yıkanması gerektiği görüşüne varmışlardır. Fakat doğru olan görüşe göre, domuzun necâsetinin giderilmesi için bir defa yıkanması yeterlidir.
Ülkemizde 2006 yılından beri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar kurulu imzası ile domuz, at ve tavşan kasaplık hayvan etleri arasına alındı. Ülkemizde satışı serbest olan ve kasaplık et sayılan bu hayvanlar sakatatı ithalatı ile ilgili gümrükte sıfırlanmış.
Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz.
Diğer İncil'lerde de domuz yer yer horlanmaktadır (Matta, 7/6; Markos, 5/11-14). Elde mevcut İncil'lerde domuzun haram kılındığını gösteren açık bir hükmün yer almaması, bunun tahrif edilen hükümlerden biri olduğu hususunu akla getirmekte ve domuz eti serbestîsinin, çarşıda satılan her şeyin yenebileceğini söyleyen (I.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır.
İslamiyette domuz eti yemenin haram olduğu gerek ayet-i kerimelerde gerek de hadis-i şeriflerde açıkça belirtilmiştir. Dini yönden helal olmamasının yanı sıra sağlık açısından da bir hayli zararlı olan domuz eti uzak durmamız gereken yiyeceklerden biridir.
1) BAKARA SURESİ 173.
"Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur. Biliniz ki Allah bağışlayan ve esirgeyendir."
4- Av etleri: Geyik, tavşan, keklik ve diğer yabani hayvan etlen. Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
Domuz eti, genellikle "diğer beyaz et" olarak karşılanırken, aslında miyoglobin içeren kırmızı bir et, ancak sığır eti gibi proteinle yoğun bir şekilde paketlenmemiş, bu yüzden daha beyaz görünüyor. Genellikle "uzun domuz" olarak bilinen insan eti benzer seviyede miyoglobine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri