Hectopat. Evet hesaplanır. Ben hiç matematik çözmeden eşit ağırlık puanım hesaplanıyor.
Mat yapmazsan hesaplanmaz diye bir şey yok. Hesaplanır ama puanı bütün türler için (ea, mf, sözel , yd) yapmak puan arttırır. Ayrıca matematiğin standart sapması yüksek olduğu için genel olarak puan getirisi de daha çok olur. Ayt de mat yapmanın bir önemi yok çünkü alan sınavı.
EŞİT AĞIRLIK Puan Türü ve Bölümleri
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
TM Eşit ağırlıkçılar için kullanılır. Bölüm seçme 11. ve 12. sınıflarda seçtiğimiz bölümlere göre dersler görürüz. TM'li öğrenciler sayısal dersler görmez onlar ağırlıklı olarak Coğrafya, Tarih, Edebiyat ve Matematik görürler TM öğrencileri ileri matematik goruruler yani 11. ve 12. sınıf matematigi görürler.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
İlgili 24 soru bulundu
Eşit ağırlık puanının daha yüksek olması için Alan Yeterlilik Testi'nde Matematik ve Türkçe derslerinden yaptığın net sayılarının yüksek olması gerekir. Edebiyat ve Dilbilgisinin yanı sıra Anlam Bilgisi'nin de sorulduğu Türkçe testi ve tüm lise konularını içeren Matematik dersi TM puanını belirlemede etkindir.
Eşit Ağırlıktan sınava hazırlanan öğrenciler Eşit Ağırlık konuları oluşturan Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözeceklerdir. Bu testler Matematik, Geometri, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerinden oluşmaktadır.
Temel Matematik: 2 saat. Seçmeli Matematik: 6 saat. Seçmeli Fizik: 4 saat. Seçmeli Kimya: 4 saat.
YKS'de ilk 500 bine girmek için TYT'de yaklaşık 30 net, AYT'de ise 30 net yapmak yeterlidir. Bu sonuçlar TYT için %25, AYT için %35 oranında bir doğru cevap gerektirir. Toplam öğrenci sayısına oranladığımızda ise ilk 500 bin yaklaşık % 25'e tekabül etmektedir.
TYT'de matematik veya Türkçe testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan alınması, AYT hesaplamaları için önem arz ediyor. Sadece bu koşulu sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanabiliyor. Dolayısıyla, matematik testinden en az 0,5 ham puan almak zorunlu olarak nitelendirilebiliyor.
Savcı olabilmek için genel olarak Hukuk Fakültesi üzerinden mezun olunur. Bu bağlamda ise Türkçe, matematik ve edebiyat ile tarih ve coğrafya gibi derslerin iyi olması gerekmektedir.
Eşit ağırlık seçip sözel soruları çözersen sözel puanın hesaplanır ve sözel bölüm seçebilirsin.
Benzer şekilde hukuk fakülteleri için TYT Türkçe'den 30, matematikten 18, sosyal bilimlerden 12, fen bilimlerden 2, AYT'de ise edebiyattan 32, matematikten de 12 net çıkarmak yeterli.
Barajların kaldırılmasıyla birlikte tercih için artık 150 ve 180 puan şartı aranmayacak. Yani TYT'de yarım net çıkaran ön lisans programlarını tercih edebilecek. AYT'de de iki testten birinden yarım net alan lisans programlarını. Kısaca AYT ve TYT toplam 1 net çıkaran bir aday lisans programlarını tercih edebilecek.
Sayısal puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji sorularını çözecek. Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek.
Eşit ağırlık derslerinde biyoloji, fizik, kimya gibi fen dersleri bulunmaz.
Mezunları; Genelde tıp,mühendislik, eczacılık, mimarlık gibi sayısal bölümler tercih etmektedir. Ancak fen lisesi öğrencilerinin üniversite tercihinde eşit ağırlık ya da sözel bölüm tercih etmelerinde bir engel bulunmamaktadır. Fen Liselerinin 2021 yılı toplam kontenjanı 36.980 'dir.
Eşit Ağırlık Bölümleri arasından tercih yapacak olan adaylar öncelikle TYT yani Temel Yeterlilik Testine Girecekler. Bu oturumda 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere 120 soru sorulacak ve adaylara bu 120 soruyu cevaplamaları için toplam 165 dakika süre verilecektir.
TM ÖĞRENCİLERİ AYT'DE NE ÇÖZER? Tüm öğrenciler AYT'de (Alan Yeterlilik Testi) alanlarına uygun sınavlara gireceklerdir. Eşit ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Cöğrafya1 ve Tarih1 testlerini çözecekler.
En çok tercih edilen eşit ağırlık meslekleri arasında; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, uluslararası ilişkiler, psikoloji, işletme, iktisat, beden eğitim ve spor öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, bankacılık, çocuk gelişimi yer alır.
TYT'de 2 milyon 911 bin 511, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135, YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı.
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Sayısal, eşit ağırlık ya da sözel alanlarından birisi ya da birden fazlası için YKS sınavına girebilirsiniz. Size “ Dersigo İle YKS Kaç Günde Biter” sorusunun cevabını bir örnek ile açıklayacak olursak; Dersigo ile günde 8 saat bir çalışma ile TYT müfredatını 25 günde AYT müfredatını ise 15 günde bitirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri