Gerçek katalin ısıya son derece dayanıklı olduğu için ısıtıldığında herhangi bir yanma belirtisi göstermez. Ancak sahte olması durumunda ortaya yanık plastik kokusu, hatta erime çıkacaktır.
Dönem reklamcılığında "Modern Endüstri Mücevheratı" olarak görülen Katalin, kurşun kalıplara dökülen ve yavaşça soğumaya bırakılan sıvı reçineye renk katılmasıyla ilgi çekici plastik oldu.
Kaliteli Katalin Tespih Çeşitleri
Bu ürünler siyah, mavi, beyaz, sarı, yeşil katalin tespih çeşitleriyle, müşteriler tarafından oldukça beğenilir. Dikkat çekici ürünler arasında ise ıstaka katalin tespih modelleri de yer alır.
Katalin tesbihlerin renk değiştirmesi mümkün değildir. Katalin, renkli bir plastik malzeme olarak üretilir ve üretim aşamasında belirlenen renkte kalır. Bu nedenle, Katalin tesbihin rengi zamanla değişmez veya solmaz. Ancak, tesbih bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmazsa, zamanla toz veya kir birikebilir.
Katalin (Catalin) ilk kez 1927 yılında Amerika New York'ta "American Catalin Corporation" şirketi tarafından patenti alınarak üretilmiş olan,saydam ve yarı saydam özellikler gösterebilen,her renkte üretilmiş,bir çeşit fenol formaldehit materyal markasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Tesbih yapımında tercih edilen en dayanıklı ve kaliteli malzemeler arasında gösterilen katalin, oldukça nitelikli bir maddedir. Kehribarın farklı bir türü olarak karşımıza çıkan bu kaliteli malzeme, aynı zamanda nadir olarak üretilen ve değerli olan bir üründür.
Kaliteli tasarımları ile popülerlik kazanan katalin tesbihlerde kehribarın bir türü olan katalin maddesi kullanılır.
Osmanlı sıkma kehribar ile katalin arasındaki en önemli fark, Osmanlı sıkmasının daha fazla renk alıyor olması, katalinin ise daha az renk alıyor olmasıdır. Günümüzde ise hala kullanımına devam eden katalin, özellikle de katalin tesbih modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Katalin tesbihin özelliklerinin başında ısındığı zaman çevresine koku yayması gelir. Taşların bu güzel kokuyu yayması için ise el ısısı yeterli olur.
Katalin ısıya dayanıklı ve sert bir madde olarak bilinmektedir. Isıtıldığında ise fenolik bir koku yaymaktadır.
Katalin zamanla (çektikçe) renk alma özelliğine sahiptir. Renkler açık tonlardan koyu tonlara doğru gider. Resimdeki üründe zamanla renk alacak daha güzel bir görünüm yakalayacaktır. Bu tesbihlere ateşe tutulduğunda kızardığı için aynı zamanda kanayan baga da denilmektedir.
Katalin tesbih nasıl anlaşılır konusuna geldik hava kabarcığı yöntemi ile bulu anlayabilirsiniz. İçerisinde hava kabarcığı ulan tesbihler genelde dolandırıcıların sıkma kehribar diye kullandığı tesbihlerin başında gelir. Tesbihin içine ışık tutalım. En alt kısımdan içerisinde yuvarlak bir kabarcık varsa ürün sahtedir.
Yapay bir reçine olan katalin ülkemizde bakalit adı ile de bilinir. Isıya dayanıklı ve sert bir materyal özelliği taşıyan katalin tesbih malzemesi olarak kullanıldığı zaman, ürünlerin ısı ile karşılaşması durumunda fenolik bir koku yayılır.
Bakalit malzemesini üreten firmanın adı katalin olunca, piyasada bu ürünün adı bakalit yerine katalin olarak anılmaktadır. Katalin malzemesiye bakalit malzemesinin aynı ürün olduğunu belirtiyoruz.
saydam ve yarı saydam özellikler gösterebilen veya koyu renklerde olabilen her renkte üretilmiş bir çeşit fenol formaldehit materyal cinsidir. Katalinin Özelliği Nelerdir ? 1930-1950 yılları arasında tüketim malları yapımında oldukça tercih edilmiştir.Isıya dayanıklı, sert bir malzemedir.
Elde edildiği malzemenin özel olması ve asırlar öncesinden günümüze kadar ulaşması nedeniyle osmanlı kehribarı çok değerlidir. Bu malzemeler günümüzde ustalar tarafından tekrar işlenerek tesbih elde edilebilmektedir. Osmanlı kehribarı tesbihler son derece kıymetli ürünlerdir.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Çekoslavak katalin katalin maddesi kullanılarak değerli bir tesbih haline gelmesini sağlayan katalin maddesinden oluşur. Osmanlı çekoslavakya katalin tesbihi katalin tesbihi osmanlıdan günümüze kadar adından söz ettirir.
Her renkte üretilebilen katalin, bu özelliği sayesinde kendisine birçok alanda kullanım yeri bulur. İlk olarak 1909 yılında Belçikalı bir kimyacı tarafından bulunan bu madde katalin tesbih ham maddesidir. Yapay bir reçine olan katalin ülkemizde bakalit adı ile de bilinir.
Sıkma kehribar diğer kehribar tesbih türlerinden farklı olup fiyat olarak daha ucuz bir tesbihtir. Bunun nedeni ise sıkma kehribar tesbihin yapımında doğrudan kehribar reçinesi yerine kehribar tozu ile diğer maddelerin sıkıştırılarak elde edilmesi yatar.
Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Damla kehribar tesbih özellikleri arasında renk değiştirmesi de bulunmaktadır.
Bunun için öncelikle bir miktar suyun içine katılmış sofra tuzuyla hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 30 dakika boyunca karıştırmanız gerekir. Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar.
Açık sarı ile kızıl arasında farklılık gösteren renk tonları mevcuttur. Kolay kırılabilir, yarı saydam özelliktedir. Bir yere gömüldüğünde, oradaki küçük cisimleri mıknatıs gibi kendisine doğru çeker. Kehribar Taşı Nedir?
tesbih pazarında 10 bin dolara satılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri