İki üçgenin 3 kenarı birbirine eş yani aynı uzunluktaysa, bu iki üçgen birbirine eştir.
Tüm üçgenlerin iç açıları toplamı 180 derecedir (Öklidyen uzayda). Buradan hareketle diyebiliriz ki eşkenar üçgenin her iç açısı 60°'ye eşittir.
Eşkenar Üçgenin Hesaplanması İçin Gerekli olan Formüller Nelerdir? Bir kenar uzunluğunun a olarak belirlendiği eşkenar üçgenin alan formülü (√3 / 4) x a² şeklindeki formül ile hesaplanır. Bir kenar uzunluğu a olarak belirlenen eşkenar üçgenin yükseklik formülü √3 x (a / 2) şeklinde olacaktır.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
Bir üçgen hem kenarlarına hem de açılarına göre sınıflandırılabilir. Eşkenar bir üçgenin üç açısı da birbirine eşit ve 60°dir. Bu nedenle eşkenar üçgenler her zaman dar açılı üçgenlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre, iki açısı 60° olan üçgeninin üçüncü açısı da 60°'dir ve üçgen bir eşkenar üçgendir. ve yöndeş açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 60°'dir. ve yöndeş açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 60°'dir.
Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgene ikizkenar üçgen denir.
3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir. Dolayısıyla kenar uzunlukları farklı olduğundan, iç ve dış açılarının ölçüleri de birbirinden farklıdır.
Eşkenar bir üçgende tüm açılar zaten 60 dereceye eşittir. bu 60, bu 60 ve yukarıda ki 60, 30-30 olarak ikiye bölünmüş. Ayrıca yüksekliğin bu kenarı iki eşit parçaya böldüğünü biliyoruz. Peki, eğer kenarın tamamının uzunluğu K ise bu uzunluk K bölü 2'dir. Eğer bu uzunluğu biliyorsak bu kenarı da bulabiliriz.
Tüm geometrik şekillerde olduğu gibi eşkenar üçgenin de alanının da bir formülü bulunmaktadır. Üçgenin alanı taban uzunluğu ile yüksekliğin çarpılması ve sonucunun ikiye bölünmesi ile bulunmaktadır. Bu durum eşkenar üçgen için de geçerlidir.
Üç kenarı ve üç köşesi vardır. Kenarlarının uzunluğu birbirine eşittir. Büyüklüğü ne olursa olsun tüm iç açılarının ölçüsü birbirine eşittir ve her biri 60 derecedir.
Muhammes (beşgen), müseddes (altıgen), müsellesi mütesaviyüladla (eşkenar üçgen) hattı münkesir (kırık çizgi), resen mukabil zaviye (ters açı), sahai müselles (üçgenin alanı), mütevafık zaviye (yöndeş açı), vs... Nedir bunlar? Geometri terimlerinin eski dil ve yeni dilde adları...
Yüksekliği bilinen çeşitkenar üçgenlerde taban ile yükseklik çarpılır sonra çıkan sonuç ikiye bölünür ve alan elde edilmiş olur. Yüksekliğin bilinmediği durumlarda ise önce tüm kenarların uzunlukları toplanır. Buradan çevre uzunluğu bulunmuş olur. Sonrasında üçgenin çevre uzunluğu ikiye bölünür.
Yani; taban çarpı yükseklik bölü iki. Benzer mantıkla alanı verilen bir eşkenar üçgenin her bir kenarının yahut yüksekliğinin uzunluğu da rahatlıkla bulunabilir.
Eşkenar üçgen
Tüm kenarları eşit olan üçgen olup iç açılarının her biri 60°'dir.
Bu formül eşkenar bir üçgenin alanı hesaplanırken eşkenar üçgene ait kenarlardan birinin karesinin kök ile çarpılıp dörde bölünmesi ile elde edilmektedir. Eşkenar üçgenlerde alan formülü oluşturulurken 30 60 90 üçgeninden faydalanıldığı bilinirse bu oranlara göre yükseklik hesaplaması da yapılabilmektedir.
Üç adet düzgün çokgen örneği: Düzgün altıgen, eşkenar üçgen ve kare.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar. Üçgenlerin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360° dır.
Kenarları x,y,z olan bir üçgenin çevresi, bu üç kenarın toplanması sonucu bulunur.
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre sınıflandırma; çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen ve eşkenar üçgenin incelenmesi ve ilgili soru çözümleri.
Bildirilen uzaktan çalışma gün sayısı da fiili çalışma gün sayısından fazla olamayacaktır. Bilindiği üzere SGK açısından fiili gün sayısı en çok 30 gündür. Örnek; Sigortalının çalışma gün sayısı(ÇG)30, uzaktan çalıştığı gün sayısı(UÇG) 10 ise MUHSGK'da gün sütünü 30, UÇG sütünü ise 10 olacaktır.
ABC üçgeni ABC şeklinde gösterilir.
İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. Bunun karşıtı da doğrudur, yani taban açıları eşit olan bir üçgenin yan kenar uzunlukları eşittir, dolayısıyla bu üçgen ikizkenardır. İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir.
Üçgenleri kenarlarına (eşkenar üçgenler, ikizkenar üçgenler ve çeşitkenar üçgenler) veya açılarına (dar üçgen, dik üçgen ve geniş üçgen) göre sınıflandırırız.
İki kenarı birbirine eşit olan çokgenlerdir. İç açıları toplamı 180°'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri