Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
Yani hali hazırda eski veya yeni tip B sürücü belgeniz varsa aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz. B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanır. B1 sınıfı sürücü belgesi 4 tekerlekli motosiklet (ATV gibi) kullanır. M sınıfı sürücü belgesi 2-3-4 tekerlekli motorlu bisiklet (Moped) kullanır.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
Ülkemizde ehliyet sınıfları 2016 yılı itibari ile arttırılmıştır. D1 sınıfı ehliyet ise bu yeni türlerden bir tanesidir. Basitçe söylemek gerekirse D1 sınıfı ehliyet, minibüslerin kullanılmasına olanak veren ehliyet türüne verilen isimdir.
Tasarı ile A1, A2, F, H, B, G, C, D ve E sınıfı sürücü belgeleri rafa kalkıyor. Türk sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamasına neden olan 9 ayrı ehliyet sınıfı 17 ayrı sınıfa çıkıyor. Yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, F, G ve K sınıfından oluşacak.
İlgili 25 soru bulundu
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
Yani D1 sınıfı ehliyet almadan önce kişinin mutlaka B sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Bir diğer şart ise, D1 sınıfı ehliyet alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurmuş olması zorunluluğu da arananlar arasındadır. 2016 yılına kadar bulunmayan D1 sınıfı ehliyet, 2016 yılı itibariyle uygulanmaya başlandı.
B sınıfı ehliyet ile otomobil ve kamyonet kullanılmaktadır. 01.01.2016 yılından önce B sınıfı ehliyete sahipler minibüs de kullanabiliyorlarken yeni yönetmelik ile minibüs kullanabilmek için B ehliyetini aldıktan sonra D1 ehliyetini almaları gerekmektedir.
Genel olarak 16 yolcu kapasitesi olan minibüsler ya da en fazla 750 kg taşıma kapasitesine sahip kamyonetleri sürebilmek için D1 ehliyeti almak gerekmektedir.
Bunu sağlamak için il nüfus müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir. Bu başvuru bireysel yapılabilir ya da internet ve Alo 199 destek hattı üzerinden de sağlanabilir. Böylece süreci başlatılarak gerekli talimatlar ve işlemler yapılmak suretiyle D1 ehliyetinin süresi uzatılabilir.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
B sınıfı ehliyet otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
B sınıfı ehliyet ile motor kullanılamamaktadır. Motorlara özel ehliyet sınıfı A olarak adlandırılmaktadır. Motor kullanmak isteyen kimselerin A sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. B sınıfı ehliyetle kullanılan motorlar, sadece motor bisikletlerdir.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
– Otobüs, Kamyon, Otomobil, Minibüs, Kamyonet,Trafktör kullanabiliyor. – 2016 yılı öncesinden bu ehliyete sahip olanlar üste saydıklarımızı kullanmaya devam edecek. – Eğer sürücülerin ehliyetleri 28/4/1997 tarihinden önceye aitse tır kullanabiliyor.
B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor.
Fabrikaya Hyundai H100 açık kasa kamyonet alacağız. Bildiğim kadarıyla arka tarafta yanyana ikişer tekerlek olmasına rağmen tek dingilli olduğu için B sınıfı ehliyet yetiyor.
D1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir? Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır.
D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
o M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, o C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır. Sadece Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı uygulanmaktadır.
1 Ocak 2016 yılından sonra alınmış b sınıfı ehliyetler sürücü dahil 9 koltuklu minibüsleri kullanabilmektedir. Örneğin 23 Nisan 2019 yılında b sınıfı ehliyet alan bir kişi sürücü dahil 9 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus araç ruhsatında yer alan oturma yeri sayısıdır.
Ehliyet Belgeleri yenilendi. Artık “E” Ehliyeti olanlar tüm ehliyet belgelerine sahip oluyor, her şeyi sürüyor devri kapandı. Tüm ehliyet belgeleri kendi sınıflarına göre ve kendi araç segmentlerinde kullanılabilir tarzda bölündü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri