Diyet kola, insanların tatlı isteğini uyararak ve daha fazla yemelerine neden olarak kilo almaya bile neden olabiliyor. Yapılan çalışmalarda tatlandırıcıların, bağırsaklar üzerindeki zararlı etkileri sonucunda vücudun yiyeceklerden aldığımız şekeri kullanmasını zorlaştırdığı söyleniyor.
Diyet kola şeker, tansiyon, obezite gibi bir çok hastalığa neden oluyor. Birçok kaynaklarda geçtiği gibi daha öncesinde doğurganlığı önlemek için kısırlık ilacı olarak eczanelerde satılarak başlanan ve daha sonra içecek haline getirilen kola, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Eğer içindeki maddelerin gerçekten ne ifade ettiğini anlıyorsanız, beslenmenize ekleyebilirsiniz. Diyet kola, yani light kola siz istemeseniz de kilo alımına neden oluyor. Çünkü tatlandırıcı ve koruyucu maddelerden oluşuyor. Aklınızda zero kola kilo aldırır mı endişesi varsa; koladan uzak durmanız önerilir.
Aspartam, yani diyet kolada yaygın kullanılan bir yapay tatlandırıcı, beynin antioksidan savunma sistemini bozuyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, aspartamın uzun vadeli tüketimi beyinde dengesizliğe yol açıyor ve beynin antioksidan işlevlerini hasara uğratıyor.
Her iki ürünümüz de şekersizdir. Ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Coca- Cola light ürünümüzde Aspartam ve Asesülfam Potasyum, Coca-Cola Zero'da ise bunlara ek olarak Sukraloz kullanılmaktadır. 1 kutu (330 ml) Coca-Cola Zero ve Coca-Cola light yaklaşık 0.7 kaloridir.
İlgili 24 soru bulundu
Coca-Cola light ve Coca-Cola Zero düşük kalorili ürün portföyümüzde yer almaktadır. Her iki üründe şekersizdir, ürünüleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Coca- Cola light ürünümüzde aspartam ve asesulfam potasyum, Coca-Cola Zero'da ise bunlara ek olarak sukraloz kullanılmaktadır.
Bunun yanında, Coca-Cola Light ve Coca-Cola Zero'da ise hiç şeker yok. Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılıyor.
Buna sebep olan madde Coca Cola Zero'nun ana bileşenlerinden biri olan fosforik asittir. Coca Cola Zero şekersizdir ancak içerdiği yapay tatlandırıcılar tip 2 Diyabet riskini arttırmıştır. Yani diyabet riski olan veya diyabet hastası olan kişilerin bu ürünü tüketmemeleri gerekmektedir.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Kolanın içindeki zararlı maddeler yalnızca şeker ve koruyucularla sınırlı değildir. Aynı zamanda kola, sodyum içeriği de oldukça yüksek olan bir içecektir. Bu miktardaki sodyum tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye neden olur.
Bu kola türü özellikle şekeri az tüketmek isteyen kişiler için en ideal içeceklerden birisidir. Kalori kişilerin kilo almasını sağlamaktadır. Şekersiz ve light kola içerisinde ise kalori miktarı sıfırdır. Bu nedenle kilo alımına sebep olmamaktadır.
Su, karbondioksit, renklendirici (karamel), asitliği düzenleyiciler (fosforik asit, sodyum sitrat), doğal aroma vericiler, tatlandırıcılar (aspartam** 0.2 g/l, asesulfam- K 0.2 g/l), koruyucu (sodyum benzoat), kafein (max 0.150 g/l) *Tatlandırıcı içerir.
Kolanın insan vücuduna faydası da bulunmaktadır. Özellikle kolanın faydalarından olarak rahatlatıcı etkisinden bahsedilebilir. Kola içildiği durumlarda vücutta rahatlık etkisi baş gösterir. Sakinleştirir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
“Light” olarak pazarlanan ürün sırasıyla Aspartam ve Asesülfam Potasyum içerirken; “Zero” olarak pazarlanan üründe bu tatlandırıcılara ek olarak ayrıca Sukraloz yer alıyor. Yani “Sıfır” anlamına gelen Zero ürününde; Light ürününden daha fazla tatlandırıcı yer alıyor.
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Genelde yemeklerin yanına iyi bir arkadaş olarak nitelendirilen kola, bir kutusunda yaklaşık 30-56 mg kafein bulundurur. Uyarıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra uykunuzun kaçmasını da sağlar.
Midemiz, çok çeşitli yiyecek ve içeceğin sindirimini kontrol altında tutacak ve pH (asitlik) dengesini kolaylıkla sürdürebilecek yapıdadır. Bu nedenle gazlı içecekler sağlıklı bir mideye zarar vermez.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.
bir bardak (250 ml) kola'daki şeker miktarı 28 gram. dolayısıyla on adet küp şekere denk geliyor. 2007 yılında osman müftüoğlu bir kutu (330 ml) kolada 15 tane küp şeker olduğunu yazmış. bu da 250 ml kolada ~11,3 küp şeker olduğuna denk geliyor.
Gazlı içeceklerin kas sistemi üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamaktadır.
Kola, asitli ve şekerli bir içecek olmaktadır. İnsanlar tarafından sevilerek tüketilen kolanın sanılanın aksine sivilce oluşumuna bir etkisi bulunmamaktadır.
1 Kutu (Orta) Light Kola 0,99 kaloridir. Light Kola içeriğinde 0,07 Karbonhidrat(g), 0,10 Protein(g), 16,50 Sodyum(mg), 3,30 potasyum(mg), 69,30 Kalsiyum(mg), 1,45 ve Demir barındırır.
Diyet kola aslında karbonatlı su, yapay veya doğal tatlandırıcı, renkler, tatlar ve diğer gıda katkı maddelerinin bir karışımıdır. Genellikle çok az kalori içerir veya kalorisi yoktur ve önemli bir besin değeri yoktur.
Coca-Cola Zero'da şeker bulunmamaktadır. Ürünü tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bu nedenle Coca-Cola Zero düşük kalorili ürün portföyümüzde yer almaktadır. Coca-Cola Zero'da kullanılan tatlandırıcılar aspartam, asesulfam potasyum ve sukralozdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri