Konusunda uzman firmalar tarafından mantolama işlemi yapılırken, 2007 yılında çıkartılan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre daha önceden inşa edilmiş binaların yalıtım yapma zorunluluğu bulunmazken 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulukları da bulunuyor.
İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur. Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Depremler sırasında yapıların dayanıklılığı oldukça önemlidir. Mantolama uygulamaları, binaların daha dayanıklı hale gelmesini sağlayarak deprem sırasında oluşabilecek hasarları minimize eder.
Hala yürürlükte olan kanuna göre Isı Yalıtımı (Mantolama) zorunluluğu devam etmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Binalarda enerji tasarrufu ve ısı kayıplarını minimize etmek için yalıtım yapma zorunluluğu Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir. 1 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre yeni yapılan tüm binalarda ısı yalıtımı yapılması şart konulmuştur.
Binanın yapısına göre farklı yöntemlere başvurulur. Güçlendirme teknikleri arasında mantolama veya gömlek geçirme, yeni ve eski betonları kaynaştırma, kanat ekleme, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu, kolon mantolama, betonarme mantolama gibi gibi teknikler bulunur.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir. Ancak, daha kaliteli malzemeler kullanılırsa veya işin yapılacağı bölgenin zorlu şartları varsa bu fiyatlar artabilir. Fiyatlandırma için mantolama firmaları ile iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi almanız önerilir.
Mantolama sayesinde yapılar dış etkenlerden korunur ve ısının ortamda dengeli yayılımı çok daha kolay biçimde sağlanır. Isı yalıtımı, yaşadığımız konutların yanı sıra okul, ofis, hastane gibi yapılarda da enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda iç mekandaki çalışan verimliliğini ve yaşam kalitesini artmış olur.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Eğer binanıza mantolama yapılamıyorsa bunun yerine, ısı yalıtım levhasının yardımıyla iç yalıtımdan faydalanabilirsiniz. Isı yalıtım levhaları sayesinde odalarınızın izolasyonunu içten yaparak ideal sıcaklığı daha iyi koruyabilir ve evde ısı tasarrufu yapabilirsiniz.
Yani, mantolama terim olarak zaten ısı yalıtımının dıştan yapılma işlemidir. Bu şekilde bina kabuğu dış hava koşullarından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Binaların dört bir yanına kaplayan dış cephe mantolamanın kış aylarında soğuk yaz aylarında ise sıcak havadan korumak için uygulanan bir işlemdir. Mantolama sisteminin yaz aylarında serinletebilme özelliği yalnızca klimadan beklenirken, klimalar sadece belli bir sürece kadar serinlik sağlayabilmektedir.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
5cm Karbonlu Mantolama İzolasyon Levhası *1 Paket 5 m2 Alan Kaplamaktadır. 1 Paket İçeriği 10 adet Levha Dan Oluşmaktadır.
Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemde uygulanan mantolama ile kış aylarını daha sıcak yaz aylarını ise daha serin geçirmek mümkün oluyor.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Depremlerin yol açtığı felaketlerin ardından bina güçlendirme kredisi, vatandaşların güvenli konutlara sahip olmalarını destekleyen önemli bir devlet desteği haline geldi. Bu kredi, özellikle depreme dayanıksız, eski veya hasarlı binaları güçlendirmeyi planlayan vatandaşlara önemli bir finansal destek sağlamaktadır.
Binanın yıkılıp yeniden yapılma süresi yetersizse, bina; güçlendirme sistemiyle beraber başta deprem olmak üzere birçok etkiye dayanıklı hale getirilir. Bina güçlendirme işlemleri öncesinde güçlendirilecek binadan başta betonu olmak üzere gerekli numuneler alınır.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
Dış cephe masraflarının bölümü nasıl gerçekleşir? Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir.
Örneğin 5cm kalınlıkta bir eps ısı yalıtım levhası ile 100 m2 alan yapacaksak. 5 cm kalınlıktaki bir paketin 5 m2 alan kapatacağı bildiğimiz için, 20 paket eps ısı yalıtım levhası (strafor) almamız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri