Eski bilgisayarlarda, F1 veya Ctrl + Alt + Esc tuş bileşimini deneyin. Bilgisayarınızda bir ACER BIOS varsa, F10 tuşuna basarak ve basılı tutarak BIOS'u önyüklenebilir ayarlara geri yükleyebilirsiniz.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
Laptop BIOS Ekranı Açılışı
Bazı bilgisayarlarda F2 tuşuna basılı tuttuktan sonra, bilgisayarın güç tuşuna basılır. Daha sonrasında bilgisayar açılırken direk BIOS ekranına giriş yapılabilir. Böylece bilgisayar açılırken hızlıca BIOS'a giriş yapılır ve oradan ayarlamalar yapılabilir.
Sorun gider öğesine tıklayın. Gelişmiş seçenekler öğesine tıklayın. UEFI Donanım Bellenim Ayarları öğesini seçin. Bilgisayarı yeniden başlatmak ve UEFI'ye (BIOS) girmek için Yeniden Başlat öğesine tıklayın.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın. BIOS erişim birden fazla deneme gerektirebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Microsoft'un popüler işletim sisteminin önyükleme seçeneklerine erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatırken Shift tuşuna basmanız gerekir. Özelliği kullanabilmeniz için ilk olarak Shift tuşuna basılı tutmanız ve hemen ardından "Başlat>Aç/Kapa>Yeniden Başlat" yolunu izlemelisiniz.
CLRTC iki pimli tip olduğunda gücü kapatın ve güç kablosunu çıkarın. İki pime tornavida gibi metal bir nesneyle 5-10 saniye boyunca dokunun. Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun.
UEFI'yi destekleyen ancak eski BIOS kullanan daha yeni Windows cihazlarınız olabilir. Daha önce bir cihazı UEFI'ye dönüştürmek için her cihaza gitmeniz, sabit diski yeniden bölümlemeniz ve üretici yazılımını yeniden yapılandırmanız gerekiyordu.
Bilgisayarınızın BIOS ayarlarını açtığınızda BOOT menüsünü kontrol ederek bulabilirsiniz. BOOT ayarlarında “Disabled Legacy” seçili ise bilgisayarınız UEFI modunda çalışıyordur. BOOT ayarlarında “Disabled UEFI” seçili ise bilgisayarınız BIOS modunda çalışıyordur.
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner. Bu, zamanla yapılan işlemlerde ve programların zamanlamasında sorunlara yol açabilir.
Bilgisayarın temel donanımlarının yüklenmesini ve işletim sistemini önyükleme işine yarıyor. Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS, ana karta takılı olan ekipmanların gücünü ve performansını kontrol ediyor, RAM testini yapıyor, sabit sürücüleri tanıtıp onlara bağlanmasını sağlıyor.
BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır. BIOS yazılımı bilgisayarda kuruludur ve bilgisayar açılırken bilgisayar tarafından işletilen ilk koddur (“önyükleme bellenimi- boot firmware”).
F12: Etkin penceredeki dosyayı yazdırır. F3: Önceki geri alma eylemini iptal eder. F7: Etkin penceredeki e-postayı yanıtlar. F11: Etkin penceredeki dosyayı kaydeder.
2. Bir İşlev Tuşu veya Novo Düğmesi kullanarak Önyükleme Menüsünden Önyükleme aygıtını seçin. Önyüklenebilir bir USB diski ( USB Stick) takın. Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında Önyükleme Menüsüne erişmek için F12 ( Fn+F12 ) tuşuna basın.
Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da kısayol tuşu değişiklik gösterebilir. Genel olarak F2, delete, F10 tuşları aracılığı ile BIOS menüsüne ulaşmak mümkün olur.
Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.
Önyükleme sırasında klavyedeki [ESC] veya [F2] tuşuna basın. Aşağıdaki ekranı göreceksiniz. Klavyenizdeki ok tuşlarına basarak [Ayarlara Gir] ögesini seçin. Ardından klavyedeki Enter tuşuna basarak MyASUS in UEFI BIOS ekranına girin.
1 UEFI yeni nesil BIOS legacy 1980'den beri kullandığımız eski nesil BIOS. 2 bunu anlamanın birçok yolu var AIDA 64'te BIOS kısmına gelerek UEFI evet yazıyorsa BIOS'unuz UEFI'dır. 3 BIOS'unuz ne ise onu kurmalısınız.
Bios'a girin üstte UEFI bios yazıyorsa UEFİ'dir.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
BIOS, sistem kartına bağlı CMOS pilini tekrar yerleştirerek fabrika varsayılanlarına sıfırlanabilir.
BIOS pili olmadan bilgisayarı çalıştırmak mümkün fakat yazımızın başında da değindiğimiz gibi saat ve tarih ayarı BIOS pili için oldukça önemli bir etken. BIOS pili bilgisayarınızda takılı değilse bilgisayarınızı her açtığınızda sizden tarih ve saat ayarlarını güncellemenizi isteyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri