Bahçıvan Eski Kaşar Peyniri, pastörize edilmiş sütten üretilir. Kaşarlar özel olarak tasarlanmış olgunlaştırma odasında bekletilerek has tat ve kokusunu elde eder. İyi bakteriler bakımından yoğun olan eski kaşar peyniri, probiyotik açıdan zengindir.
Kaşar peyniri çiğ sütün 70 derecede pastörize edilmesi ile elde edilir. Pastörize edilen süt uygun ısıya geldiğinde mayalanarak bekletilir. Kaşar peyniri telemesi haşlanarak elde edilen peynir türlerinden biridir. Bu nedenle peynir altı suyu süzülerek elde edilen teleme 80 derece tuzlu suda haşlanır.
Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir.
Kars meşhur kaşar peyniri pastorize edilmiş süt ile hazırlanır. Birkaç kat bez süzgeçten geçirilen süt, dağar adı verilen silindir biçimli ahşap ya da metal kalıplara konularak 30-34 derece arasında 45-60 dakikada pıhtılaşacak şekilde mayalanır.
İlgili 22 soru bulundu
Pastörize edilmiş sütün peynir mayası ile pıhtılaştırılması ve işlenmesi ile elde edilen peynirdir. Yarı sert ve esnek yapıda olan bu peynirin dış görünüşü sarımsı renktedir. Üretim tekniği ve olgunlaşma süresine göre taze kaşar ve eski (olgunlaştırılmış) kaşar olarak sınıflandırılır.
Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.
Eski Kaşar Nedir? Eski kaşar, taze kaşara göre uzun süreler dinlendirilmiş bir kaşar peynir çeşididir. taze kaşara göre olgunlaşma süresi fazla olduğundan besin değeri olarak da daha yüksektir ve lezzet olarak daha çok ayırt edilmektedir. Diğer peynirler gibi vücut sağlığı açısından çok önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre Kars Eski Kaşarı, K2 vitamini açısından çok zengindir. K2 vitaminin ispatlanan en belirgin özellikleri ise damarlarda kalsiyum birikmesini önlemek, kemikleri güçlendirmek ve kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasına olan yavaşlatıcı etkileridir.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.
Pastörizasyon, sütün ısıl işleme maruz bırakılarak, içinde olması muhtemel zararlı mikroorganizma ya da patojenlerin yok edilmesi yöntemidir. Peynir yapılacak süt genellikle iki farklı yöntemle pastörize edilebilir: * Yüksek sıcaklık-kısa süre: 70-75 ºC'de 15-30 saniye arasında tutulan süt hızla soğutulur.
Sert ve eski peynirler hamilelikte rahatlıkla tüketilebilir. Eski ve sert peynirlerde su miktarı düşük olduğundan kullanılan süt pastörize olmasa bile bakteri üreme olasılığı düşüktür. Eski kaşar, klasik beyaz peynir, mihaliç, permasan peyniri sert peynirlere örnek olarak gösterilebilir.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir.
'Cheddar' türü peynir gibi sert peynirlerle, 'cottage cheese' denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Mozzarella peynir çeşitleri, yapıldığı sütün çeşidine göre belirlenir. Mozzarella, bufalo, manda ve pastörize edilmiş inek sütünden yapılabilir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir. Peynir kabuğunun asitliği çok yüksektir ve peynir kabuğuna lezzetini veren de bu asitliktir.
Eski kaşar gibi lezzetli bir peynirin 100 gramı yaklaşık 400 kaloridir. İki ince dilim 50 grama eşittir ve kahvaltıda alacağınız maksimum kalori 200 kaloridir. Ölçülü olarak tüketildiğinde eski kaşar diyete dahil edilebilir.
Pastörize inek sütü ve mevsimine göre koyun, keçi sütü, peynir mayası ve tuz kullanarak üretilen ve olgunlaştırılan Trakya Eski Kaşar Peyniri, taze kaşar üretim aşamaları ile birbirine yakın bir üretim sürecine sahiptir. Peynir mayası sütün 60-80 dakikada içinde pıhtılaşmasını sağlayacak şekilde katılır.
Kaliteli Kaşar Peyniri Nasıl Anlaşılır? Kaşar peyniri, kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olmalıdır. Yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.
ESKİ KAŞAR NEDİR
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz süt ürünleri arasında yer alan eski kaşar, yüksek protein değerine sahip bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra makarna, patates ve salatalarla lezzetli bir uyum sağlar.
Labne Peyniri Nedir? Sürülebilir peynir kategorisinde yer alan labne, pastörize süt ve yoğurt kültürünün birleşimiyle elde edilir. Sofraların vazgeçilmezi olan, yediden yetmişe her yaştan tüketici tarafından tercih edilen labne peyniri, zengin kalsiyum ve protein içeriği sayesinde besleyici bir peynirdir.
Kaşar peyniri: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri