Eski kaşar peynirinin kurumaması için kâğıt havluya sarılı bayat kaşar peynirini ağzı sıkıca kapatılmış bir dondurucu poşetine koyun. Kâğıt havlu kaşar peynirinin nemini emecek ve soğuk saklama poşeti peynirin hava ile temasını keserek kaşar peynirinin bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesini sağlayacaktır.
İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın. Onun yerine eski kaşar peynirini saklamak için buzdolabının sebzelik veya daha az soğuk olan bir bölümünde saklamanız çok daha uygun olacaktır.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
soğuk hava deposunda ortalama 8 ay gibi bir süre bekletilir böylelikle kaşar kabuk ve küf bağlar eski kaşar adını almış olur. Eski kaşarımız 1 yıllıktır.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
ESKİ KAŞAR NEDİR
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz süt ürünleri arasında yer alan eski kaşar, yüksek protein değerine sahip bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra makarna, patates ve salatalarla lezzetli bir uyum sağlar.
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Bir kaşarın ömrü 11 bilemedin 12 aydır.
Kaliteli Kaşar Peyniri Nasıl Anlaşılır? Kaşar peyniri, kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olmalıdır. Yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.
Kurumuş ya da parçalanmış kaşar peynirlerini küçük karelere bölerek bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde kısa zamanda yumuşayacak olan kurumuş kaşar peynirlerinizi et ve tavuk yemeklerinizde, hamur işlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre Kars Eski Kaşarı, K2 vitamini açısından çok zengindir. K2 vitaminin ispatlanan en belirgin özellikleri ise damarlarda kalsiyum birikmesini önlemek, kemikleri güçlendirmek ve kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasına olan yavaşlatıcı etkileridir.
Bazı insanlar kaşar peynirinin kalıbını çıkardıktan ve çok kirli üst kısmı kesip attıktan sonra kalan kabuğu yemeyi sever. Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Parmesan gibi eski ve sert peynirler, son kullanma tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir. Benzer bir durum eski kaşar için de geçerlidir. Tabii zaman geçtikçe dokusunun ve tadının değişebileceğini unutmamalısınız.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır. Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
Taze kaşar eskitilince eski olur. Haşlama bittikten sonra büyük kalıplara dökülür, yağlı kağıtlara sarılır, ve bezden çuvallara beşerli dizilir. Isı ve nem kontrollü odalarda 12 ay olgunlaştırılır. Eski kaşar olgunlaşması bittiğinde ise dışı sertleşmiş ve hafif küflenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri