Genel anlamda eski kiracıya ait elektrik su doğalgaz aboneliklerindeki kalan borçlar, borçluya tebliğ edilir. Eski kiracı bu borcunu ödemez ise, yeni kiracı ödemek zorunda bırakılır.
Eğer eski kiracının elektrik,su,doğalgaz gibi borçları var ise ve bu borçlardan dolayı dağıtım şirketi tarafından kiraladığınız daire için yeni bir abonelik verilmeyecektir.
Yasal olarak borcun direkt ve tek sorumlusu ev sahibidir. Elektrik aboneliği eski kiracının üzerineyse ev sahipleri tamamen borçtan kurtulamıyorlar ama kısmi sorumlu oluyorlar. O zaman borcun yasal ilk sorumlusu eski kiracıdır ve ilgili elektrik şirketi tahsilatı yasal işlemlerle eski kiracıdan talep edebilir.
Borçlarını süresi içerisinde ödemeyen abonelere 7 gün zarfında borçlarını ödemelerini bildiren ihbarname verilir. 7 günün sonunda borcunu ödemeyenlerin suyu kapatılır ve borcu yasal takibe alınarak tahsil edilir.
Resmi olarak seni ilgilendiren bir durum söz konusu değil. Sen en yakın zamanda elektrik idaresine git ve borcun önceki kiracıya ait olduğunu, senin kendi adına abonmanlık açtırdığını bildir.
İlgili 28 soru bulundu
3- Eski kiracıya 'Ya yüksek kira öde ya da çık' denilebilir mi? Ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez. Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
-www.turkiye.gov.tr adresini tıklayarak, T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın. - Ardından arama çubuğuna "İSKİ borç ödeme" yazın. - Karşınıza çıkacak sayfada ödenmemiş fatura bilginizi ve ne kadar borcunuz olduğunu göreceksiniz.
"Birçok tüketici, çok yüksek meblağlarda olmayan elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, uydu tv gibi borçları yüzünden icralık olabiliyor. Tüketici Kanunu, 3 bin 480 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulmasını zorunlu kılıyor.
Özetle, fesih işlemini gerçekleştirmeyen abone, sözleşmeye aykırı davranmakta ve faturasını ödemeyen kiracı ile birlikte sorumlu olmaktadır. Birlikte sorumluluk söz konusu olduğu için kiracı faturaları ödemezse abone faturaların bir kısmından sorumlu tutulabileceği gibi hepsinden de sorumlu tutulabilir.
Merhabalar, Ev sahibi ancak kiracı tahliye olduktan sonra elektrik aboneliğini iptal ettirebilir. Aksi takdirde bu durum suç teşkil eder. Acilen savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.
1-Kira sözleşmesi ile gidip kiracı kendi adına abonelikleri bağlatabilir. Yazılı kira kontratı, dask gibi evraklar gerekmektedir. Kira kontratı sözlü ise kiracı kendi adına elektrik su bağlatamaz. 2-Huzur ve sükunu bozmaktan suç duyurusunda bulunabilir.
Mirasçıların, Miras Bırakanın Vergi Borçlarından Sorumluluğu. Mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu m.12'de düzenlenmiş olup ölüm halinde mükelleflerin ödev ve yükümlülükleri, mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçılarına hisseleri oranında geçecektir.
Çünkü boşaltılan, tahliye edilen ev veya iş yerindeki abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, adına aboneliği iptal ettirmeden evi boşaltan kişi, fiili kullanıcı ile beraber elektrik dağıtım şirketine karşı kaçak elektrik kullanımı ve normal kullanım bedelinden dolayı müteselsil sorumludur.
Yani ikamet edilen meskende veya işletilen iş yerinde, önceki kiracının veya mal sahibinin üzerine kayıtlı elektrik aboneliğini kullanmak usulsüz elektrik kullanımı olarak kabul edilirken kiracının elektrik aboneliğini kendi üzerine alması zorunludur.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Aile Evine Haciz Gelir Mi? İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
En az 2 fatura toplamı 50O TL ve üzeri su/veya atıksu borcunu ödemeyen abonenin su ve/veya atıksu bağlantısı kesilebilir.
Herhangi bir abonelik merkezine gittiğinizde Şayet eski kiracının borcu ödemiş olduğu depozit miktarını geçmiyorsa zaten sorun olmuyor.. Borcu depozitodan düşüp temiz olarak aboneliği kendi üzerinize alabiliyorsunuz. Şayet borç depozitodan yüksek ise Müşteri temsilcisi sizden eski kiracının kalan borcunu isteyebilir.
ESKİ DÖNEM FATURALARINIZ
Geçmiş dönem fatura borçlarınıza ait meblağ, dönem fatura tutarının altındaki hanede belirtilmektedir. Bu meblağa, ödeme tarihine kadar işleyecek gecikme zammı dahil edilmemiştir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Buna göre, bu şekilde uzayan kira sözleşmelerinde yenilenen dönem için uygulanacak kira artışı, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçemeyecek. Öte yandan, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının %25'in altında kalması durumunda, bu oran geçerli olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri