Divan şairi, belli kıstasları ve mazmunları bulunan divan edebiyatı içinde eserler veren şairlere verilen addır. Eski Türk edebiyatını içerdiği gibi İslam coğrafyasındaki diğer dillerin edebiyatlarını da içine alan bu edebiyatta ortak bazı kurallar bulunmaktadır. Divan şairleri bu kurallara katiyen riayet etmiştir.
C) Şiirler hece ölçüsüyle yazılır, nazım birimi beyittir, uyak düzeni bar kımından ise halk edebiyatındaki koşmaya benzer. D) Koşuklarda doğa güzellikleri, günlük yaşam, av eğlenceleri anr latılır, ölen bir kişinin arkasından söylenen yas şiirlerine ise sagu denirdi.
Bu dönemin, teorik olarak, başlangıçtan XI. yüzyıla kadar sürmüş olduğu düşünülebilir ise de, Türk şiirinin bize kadar gelebilen en eski örneklerinin VIII. yüzyıldan kalma olduğu göz önünde tutulursa, İslâm öncesi Türk şiirinin VIII-XI. yüzyıllar arasındaki dönemi kapsadığı söylenebilir.
*Nazım birimi dörtlüktür. *Kafiye düzeni aaab, cccb, dddb şeklindedir. *Genelde yarım kafiye kullanılmıştır. *Genellikle kendi başına bütünlüğü olan dört dizeli bentlerden oluşan koşuklar, manilere ve koşmalara kaynak olmuştur.
Klasik Türk şiiri; dinî, tasavvufî, tarihî, coğrafî ve folklorik temelleri olan; kaynak, malzeme ve muhteva yönünden son derece zengin bir edebiyatın mahsulüdür. Gök cisimlerinden bitkilere, değerli taş ve madenlerden halk inançlarına kadar birçok konu şiirde yer alır.
İlgili 43 soru bulundu
13. yüzyılın ortalarında İran edebiyatının etkisiyle doğan ve 19. yüzyıl ortalarına kadar varlığını sürdüren bu edebiyata eski Türk edebiyatı adı verilmiştir. Ancak bu isim yerine popüler yayınlarda Divan edebiyatı, bilimsel yayınlarda klasik Türk edebiyatı adı da verilmiştir.
Türk şiirinin bilinen en eski örneği Çin yıllıklarında bulunmakta ve 329 tarihini taşımaktadır. İslâmiyet'in kabulünden önceki Türk edebiyatının asıl zengin ve değerli bölümü yazılı edebiyat olmayıp sonradan yazıya geçirilmiş sözlü edebiyat verimleridir.
Eski Türklerde "kam, baksı, oyun, ozan, şaman" adları verilen şairler, o günkü toplumda hâkim, hekim, büyücü, sanatçı, bilge konumundadır.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Divan edebiyatı (Klasik Türk edebiyatı, divan edebiyatı, yüksek zümre edebiyatı, havas edebiyatı, saray edebiyatı, enderun edebiyatı, klasik edebiyat, eski edebiyat veya tarzıkadim olarak da bilinir), Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür.
Bu sırada Türk Tarih Kurumu'nda ESKİ TÜRK ŞİİRİ Arat'ın doçenti Muharrem Ergin bu eserinin tashihlerini yaptı ve Eski Türk Şiiri, ölümünden bir yıl kadar sonra 1965 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Eski Türk Şiiri'nde 35 metin yer almaktadır.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
1. Ağıt (Ağu), 2. Sığıt (Sagu), 3. Yığut (Yuğu) sözcükleri mersiye, ölünün arkasından okunan yas şiiri demektir.
Aruz vezni, 5-11. yüzyıllarda Hakaniye Türkçesi'ne 7. - 13. yüzyıllarda, Anadolu Türkçesi'ne 8-14. yüzyıllarda, Çağatay ve Azeri Türkçesine girmiş ve zamanımıza kadar birçok şiir yazılmıştır. Türkçe olarak yazılan ilk ve temel eserlerden Kutadgu Bilig'de aruz kalıpları kullanılmıştır: (fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl).
YAZARLARIN ya da sanatçıların ürünlerinden bilgilendirme, biriktirme/sakla- ma, estetik gibi prensiplerin biri veya daha fazlası amaçlanarak oluşturulmuş derlemelere genel olarak “antoloji” adı verilir.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir.
İlahi: İlahiler, tasavvuf görüş ve anlayışını anlatan bunun inceliklerini, ilahi hikmetleri ve sırları dile getiren manzumeler olup herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Tanrı'yı öven, Tanrı'nın büyüklüğü ve gücünü telkin eden şiirlerdir.
Baksı sözcüğü Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde ve halk kültüründe genel olarak şaman anlamına gelir. Bahşı, Bağşı, Bahçı, Bakşı olarak da söylenir.
Baksı veya Kam denilen, Bahşı, Bahşa olarak da bilinen, Şaman olarak Dünya'da genellikle eski hekimler için kullanıldığı gibi büyücüler için de kullanılan Türklerin Baksı olarak söylediği bakan, gören anlamında kullanılır.
Sav; atasözü niteliğinde, az sözle çok şey anlatan, anlam yoğunluğu bulunan, özlü sözlerdir. Divân-ı Lügati't-Türk'te pek çok sav vardır. Bugünkü atasözlerinin karşılıklarıdır. Uygur alfabesinde de atasözü olarak kullanılmıştır.
Bu edebiyat, divan ede- biyatı, halk edebiyatı, tasavvufî halk edebiyatı ve tekke edebiyatı olmak üzere üç esas kolda gelişmiştir. Batı kül- türü içerisindeki T. E. ise Tanzimat, Servet-i Fünun ve Fecr-i Âti, Milli Edebiyat, Cumhuriyet dönemi edebiyatı olmak üzere değişik özellikler gösteren dönemlere ayrılır.
Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş, göç, istilâ gibi) tarihî olayların (yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış, aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş, süslenmiş, değiştirilmiş söylenceleridir.
İslamiyet Öncesi Türk Şiirinin Genel Özellikleri
Dönemin edebiyat ürünleri; koşuk, sagu, sav ve destanlardır. Dörtlük nazım birimi ve hece ölçüsü (7'li, 8'li, 11'li) ile yazılmışlardır. Yarım uyak ve redif kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri