zevc / زوج Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Eş anlamlı olan Fa χwāca ve χodā (efendi, ulu kişi) biçimlerine karşılık olarak Oğuz lehçelerinde koca/koda ve kocaman/kodaman sözcüklerine rastlanır.
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
Sözlükte zevc kelimesi “çift, çiftin teki, eş, karı” anlamına gelmektedir. Kocadan ayırt edilmesi bakımından evli kadına zevce denilmişse de her ikisi için zevc kelimesinin kullanılması dil bakımından daha fasih bulunmuştur.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
İlgili 30 soru bulundu
İslam, bütün Müslümanlara, özellikle de eşlere sevgi dersi verdiği için muhatabımızı eşin en çok hoşlandığı isimle çağırmamızı tavsiye ediyor. Belki de bazı erkekler doktor, mühendis veya bey gibi lakapların hanımı tarafından kullanılmasından hoşlanmayabilirler. Örneğin; Ahmetçiğim demesinden daha çok hoşlanabilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de eş kelimesi “zevc” ile ifade edilir.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
(Hubb. dan) Sevilen.
nikah / nikâh
Evlenme. Şeriata uygun şekilde evlenme.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
Erkek kelimesinin eş anlamı "adam"dır.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
Türkiye Türkçesi kocal- “yaşlanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Orta Türkçe koca “saygın kişi, yaşlı” sözcüğünden +Al- ekiyle türetilmiştir.
adil / adîl / عدیل Eş, denk, akran, benzeri.
Türklerde eskiden babaya, “kang” derlerdi.
Türkman veya Türkmen adının da koca-man kelimesindeki man ekiyle, Gerçek Türk anlamına geldiği ileri sürülmüştür, Yörük kelimesi yürüyüş halinde, göçebe anlamında ilk defa Osmanlı bürokratları tarafından kullanılmıştır.
Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
nikâh - Nişanyan Sözlük. Arapça nkḥ kökünden gelen nikāḥ نكاح “evlenme işlemi, nikâh” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça nikāh “1. bakma, 2. birine bakma, gözetme, bakımını üstlenme” sözcüğünden alıntıdır.
salah / salâh. Hayırlı olma, iyilik, düzgünlük.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
(Tekili: Hibb) Mahbublar, sevgililer.
cenani / cenanî Kalbe âit ve müteallik olan. Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
Cemaat mensubu, eşler birlikte yıkanabilir mi şeklinde soruya şöyle yanıt verdi: "Şimdi bazı kardeşler sorular soruyor, eşler beraber yıkanabilir mi diye. Eşlerin beraber yıkanması sünnettir ya. Sünnet sünnet" dedi.
Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri